Čelnici BS-a sa Peterom Bajerom / - BS
22/02/2023 u 21:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ibrahimović sa poslanikom Bundestaga: Evropski put Crne Gore nema alternativu

Ervin Ibrahimović, Kenana Strujićn Harbić, Admir Šahmanović i Peter Bajer

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i lider Bašnjačke stranke Ervin Ibrahimović, šefica kluba poslanika BS u Skupštini Cne Gore Kenana Strujićn Harbić i član Predsjedništva BS Admir Šahmanović, razgovarali su večeras sa poslanikom CDU u njemačkom parlamentu Peterom Bajerom, koji boravi u službenoj posjeti Crnoj Gori.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, izboru sudija Ustavnog suda, predsjedničkim izborima, kao i o prijevremenim parlamentarnim izborima.

Ibrahimović je na početku sastanka zahvalio na konstantnoj pomoći koju SR Njemačka pruža Crnoj Gori na planu demokratizacije društva i usvajanja evropskih vrijednosti.

Poručio je da, uprkos zastoju na planu evropskih integracija, krajnje opredjeljenje Crne Gore je članstvo u EU.

- To je jedan od prioriteta u politici Bošnjačke stranke. Evropski put Crne Gore nema alternativu i siguran sam da će, nakon stabilizacije političkih prilika, naredna, proevropska Vlada, završiti proces pregovora sa EU, na zadovoljstvo građana Crne Gore - rekao je Ibrahimović.

On je poslanika CDU upoznao sa činjenicom da manje brojni narodi čine skoro četvrtinu stanovništva Crne Gore, ali da njihova zastupljenost u brojnim važnim institucijama nije na srazmjernom nivou.

Poslanica Kenana Strujić-Harbić, istakla je da BS i CDU imaju dobru saradnju, koja se ogleda kroz članstvo u EPP. Govoreći o aktuelnom političkom trenutku u Crnoj Gori, naglasila je činjenicu da je dobro što će Ustavni sud biti odblokiran 27. februara.

- Ipak, došli smo u situaciju da Bošnjaci kao narod neće imati zastupnika među sudijama US. To nije bio dogovor kada smo sjeli da razgovaramo o izboru sudija US. Stranke manje brojnih naroda treba da između sebe dogovaraju četvrtog sudiju - kazala je Strujić Harbić.

Član Predsjedništva BS Admir Šahmanović istakao je da BS daje punu podršku EU putu Crne Gore i sa posebnom pažnjom vodi računa o političkim odlukama koje mogu unaprijediti proces integracija.

- Zato moramo voditi računa o svakom narednom koraku, uvažavajući sve aspekte izlaska iz institucionalne krize, s posebnim akcentom na zastupljenost Bošnjaka u institucije sistema - rekao je Šahmanović.

Večerašnjem sastanku prisustvovao je i Jakov Devčić, direktor Konrad Adenauer Fondacije za Srbiju i Crnu Goru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 16:18