Ivanović a 9. Delfi ekonomskom forumu / - MVP
11/04/2024 u 19:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ivanović: Crna Gora uspješno sprovodi reforme, posvećena razvoju i napretku na EU putu

Crna Gora, kao zemlja koja bilježi najveći napredak u pregovaračkom procesu, spremna da napravi odlučujući korak na evropskom putu, ovijenjeno je tokom sastanka ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića sa komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem.

Ivanović je naglasio posvećenost cjelokupne adminstracije ispunjavanju obaveza i privremenih mjerila, sa ciljem da Crna Gora u junu uđe u završnu fazu pregovora.

Ivanović učestvuje na 9. Delfi ekonomskom forumu, gdje se sastao i sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje ministarkom za Evropu u britanskom Ministarstvu vanjskih poslova, Komonvelta i međunarodnog razvoja Nus Gani i specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan lordom Stjuartom Pičom, te generalnim sekretarom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Matijasom Kormanom, kao i potpredsjednikom Minhenske bezbjednosne konferencije ambasadorom Rainerom Rudolfom.

Milatović otvorio Delfi ekonomski forum: Izbori u Crnoj Gori više nijesu pitanje života i smrti

Evropski komesar Varhelji je ocijenio da je u postojećem geopolitičkom kontekstu proširenje Evropske unije relevantije nego ikada, naglasivši da su vrata Unije otvorena za nove članice i da Crna Gora ima priliku za značajan iskorak ka punopravnom članstvu.

Sastanak sa ministarkom za Evropu u britanskom MVP-u Nus Gani u i specijalnim izaslanikom Pičom bio je prilika za potvrdu snažnog partnerstva i savezništva između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva.

- Sagovornici su ocijenili snaženje bilateralne saradnje veoma značajnom u kontekstu aktuelnih globalnih izazova, a naglašena je konstruktivna uloga Crne Gore u jačanju stabilnosti i bezbjednosti Zapadnog Balkana. Bilo je riječi i o evropskoj integraciji Crne Gore i ostvarenim rezultatima u proteklih nekoliko mjeseci, te reformama koje doprinose sveukupnom razvoju i napretku društva, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

image

Ivanović a 9. Delfi ekonomskom forumu

- MVP

Tokom susreta sa Matijasom Kormanom istaknuta je veoma dobra saradnja između Crne Gore i OECD-a, a u fokusu razgovora bile su ekonomske reforme i proces evropske integracije.

Naglašena je važnost unaprjeđenja uslova za privlačenje stranih direktnih investicija, te jačanja sistema vladavini prava kao preduslova za dalji razvoj.

Sa potpredsjednikom Minhenske bezbjednosne konferencije Rainerom Rudolfom ministar Ivanović je razgovarao o rastućim izazovma sa kojima se svijet suočava, te potrebi jačanja partnerstava i saradnje u cilju pružanja odgovora na aktuelne krize.

- Naglašen je značaj procesa proširenja EU i evropske perspektive Zapadnog Balkana i potvrđena podrška Crnoj Gori, kao predvodnici u pregovaračkom procesu, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:11