Ministar Filip Ivanović na forumu / - MVP
12/04/2024 u 15:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ivanović: Pristupanje Crne Gore EU do 2030. realnost, uvjereni smo da se može desiti i prije

Ministar vanjskih poslova dr Filip Ivanović govorio je na panel diskusiji "Proširenje EU 2030: San ili stvarnost?" održanom u okviru 9. Delfi ekonomskog foruma.

Pored ministra Ivanovića, među govornicima su bili Stjuart Pič, specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, Natali Toći, direktorka italijanskog Instituta za vanjske poslove, Petar Grk, generalni sekretar Bledskog strateškog foruma i nacionalni koordinator za Zapadni Balkan u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Slovenije, Loukas Cukalis, predsjednik Helenske fondacije za evropsku i spoljnu politiku (ELIAMEP) iz Grčke i Joanis Armakolas šef programa za Jugoistočnu Evropu, Helenske fondacije za evropsku i spoljnu politiku.

- Za Crnu Goru je proširenje EU do 2030. realnost, a uvjereni smo da se to može desiti i prije. To su poruke koje posljednje vrijeme možemo čuti sa svih važnih adresa, a mi istovremeno radimo veoma naporno da to i ostvarimo - kazao je ministar Ivanović.

Grčka želi brži ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU

On je podsjetio da je politika proširenja najuspješnija politika EU koja podstiče demokratske i ekonomske reforme u zemljama koje žele postati članice i promoviše stabilnost i prosperitet u Evropi.

- Jasno je da je rat na tlu Evrope promijenio geopolitičku stvarnost i uticao da proces proširenja EU dobije novu dinamiku i podstakne da nešto, što je prije nekoliko godina moglo biti san, sada može biti i biće stvarnost", ocijenio je ministar.

Kako je istakao "Crna Gora je u savršenoj poziciji da bude prva sljedeća članica i pokaže da je proširenje EU izvodljivo i relevantno".

Sa panela je poručeno da je unutrašnja reforma EU potrebna, ali da ne smije poslužiti kao izgovor za odgađanje prijema novih članica. Ocijenjeno je da proces proširenja EU može i treba da se odvija paralelno sa reformom EU, a da politika proširenja ostane čvrsto utemeljena na principu napredovanja zasnovanom na individualnim zaslugama.

Bilo je riječi i o postepenom gubitku entuzijazma u odnosu na proširenje među zemljama Zapadnog Balkana, iz različitih razloga. U tom kontekstu, ministar Ivanović je kazao da je stepen podrške građana u Crnoj Gori oko 80%, što je dodatan razlog da upravo Crna Gora bude 28. članica Unije, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:32