Filip Ivanović / - SASAMATIC
15/04/2024 u 17:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ivanović: Sarajevo nije poslalo protestnu notu Crnoj Gori

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović kazao je da nije tačno da je zvanično Sarajevo poslalo protetstnu notu Crnoj Gori, nakon sastanka predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem.

Ivanović je kazao da su vanjsko-politički prioriteti Crne Gore jasni i da su poruke koje dobija od partnera jasna potvrda da je država na ispravnom vanjsko-političkom kursu.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić pitao je ministra zašto je otćutana protestna nota koju je BIH uputila Crnoj Gori.

- Nikakvo zvanično saopštenje ni Vlade, ni ministarstva BiH o tom pitanju nije bilo, a nije bilo ni sa naše strane. To pitanje postavite Sarajevu, pa neka Vam oni odgovore - odgovorio je Ivanović.

Poručio je da nije na državi prijema protetsne note da kaže je li ona upućena.

- O tome imate samo medijske navode, a ne zvaničnu potvrdu. Poslanik Nikolić je o protestnoj noti BiH mogao da sazna samo iz medija, jer nije postojalo nijedno zvanično obraćanje ni saopštenje iz MVP BiH - kazao je Ivanović.

Bosna i Hercegovina uputila protestnu notu Crnoj Gori nakon sastanka Dodika i Mandića

-  Kredibilni medij RSE je obavijestio javnost da je protestna nota BiH upućena iz MVP te zemlje i da im je to potvrđeno u kabinetu Elmedina Konakovića” - odgovorio mu je Nikolić.

(VIDEO) Dodik dostavio predlog sporazuma o specijalnim vezama, Mandić: Pričali smo o budućnosti, a ne o prošlosti

Nikolić je pitao Ivanovića da li će, kao ministar vanjskih poslova u Komitetu ministara Savjeta Evrope, glasati da Kosovo postane članica te organizacije. Pitao je ministra zašto nije pozvao ambasadora Srbije Nebojšu Rodića da mu uruči protestnu notu zboguvreda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na račun Crne Gore i ministarke Maide Gorčević.

Ministar je kazao da MVP održava redovnu komunikaciju sa svim diplomatskio-konzularnim predstavništvima u Crnoj Gori.

- MVP održava redovnu komunikaciju sa svim diplomatskio-konzularnim predstavništvima u državi tokom kojih se ramzatraju sva pitanja u odnosima dvije države pa i ona koja su osjetljivog karaktera. Što se tiče povjerenja i konfuzije međunarodnih partnera ja ne znam otkud taj utisak. Od nas nećete nijedan odgovor koji je politikanski  - kazao je on.

Nikolić je kazao da opet nije dobio odgovor  da li će Crna Gora glasati za prijem Kosova u SE iako je vaša minisarka najavila da će Vlada glasati za prijem.

- Ne odgovarate ni na pitanje da li ste pitali Rodića o uvredama. Sve države za mnogo manje incidente zovu ambasadore, a kamoli za poruke koje stižu sa najvišeg nivoa Imam razloge da vjerujem da to radite iz intimne nelagode jer se ne identifikujete sa spoljnopolitičkim prioritetima Crne Gore. Alternativa tome je da Vas je strah što će Vam reći koalicioni partneri - rekao je Nikolić.

Ivanović se u slučaju Maje Vukičević pozvao na Ustav koji propisuje da se poslanik izjašnjava po sopstvenom uvjerenju.

- Treba imati u vidu da izvršna vlast nema pravo da instruiše ili nameće poslaniku obavezu da glasa u skladu sa stavovima predstavnika Vlade bez obzira da li je takav stav u saglasju sa političkim stavovima i ciljevima javnih politika u ovom slučaju vanjskih. Molio bih Vas da o ovakvim pitanjima direktno komunicirate sa poslanicima - kazao je Ivanović.

Podsjetio da je za 16. april planirano razmatranje pitanja Kosova u okviru redovnog proljećnog zasijedanja SE.

- Tom prilikom će se poslanici ovog statutarnog tijela izjasniti o članstvu Kosova u SE. Nakon što se na parlamentarnoj skupštini SE na plenumu izjasni o ovom pitanju, o svom mišljenju ću obavijestiti Savjet ministara. Kada pitanje članstva Kosova dođe na red komiteta Crne Gore će slijediti svoje vanjsko-političke principe zauzeti svoj stav - rekao je Ivanović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:25