Ivanović u Češkoj sa Janom Lipavskim / - MVP
10/05/2024 u 15:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ivanović u Pragu: Crna Gora i Češka prijateljske države i saveznice, puna podrška

Ministar vanjskih poslova dr Filip Ivanović boravio je 9. i 10. maja u posjeti Češkoj, na poziv ministra vanjskih poslova te zemlje Jana Lipavskog.

U fokusu razgovora bila je evropska integracija, aktuelni pozitivan momenat u pregovorima sa Evropskom unijom i dalje jačanje političkog dijaloga i sveukupnih međudržavnih odnosa.

- Crna Gora je napravila značajan napradak u proteklih nekoliko mjeseci, najdalje je odmakla u pregovorima i zaslužuje da bude prva naredna članica Unije. To je apsolutni prioritet Vlade Crne Gore i veoma cijenimo jasnu i snažnu podršku prijateljskih i partnerskih zemalja na tom putu - istakao je ministar Ivanović.

Ocijenio je da Češka, u kontinuitetu, kroz svoje proaktivno političko i diplomatsko djelovanje, pokazuje da je snažan zagovornik proširenja Evropske unije i promoter interesa i napretka Crne Gore i ostalih zemalja kandidata.

- Češka je na vašoj strani, nastavićemo da pružamo političku i ekspertsku podršku sprovođenju reformi i daljem napretku Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji. Vjerujemo da ćete uskoro, na Međuvladinoj konferenciji sa EU krenuti u zatvaranje poglavlja - kazao je ministar Lipavski. 

Istakao je da je veoma važno da politika proširenja bude visoko na agendi Unije i da se intenziviraju pregovori sa državama kandidatima, naročito imajući u vodu aktuelna geopolitička kretanja.

Ministri Ivanović i Lipavski su, danas u Pragu, razgovarali i o daljem razvoju bilateralnih odnosa, naročito snaženju ekonomske saradnje i povezivanju poslovnih zajednica naših država. Na toj liniji, najavili su petu Mješovitu komisiju o ekonomskoj saradnji između Crne Gore i Češke, koja će krajem ovog mjeseca biti održana u Podgorici.

Šef crnogorske diplomatije se, prvog dana posjete Češkoj, sastao i sa predsjednikom Senata te zemlje Milošem Vistrčilovim, te razgovarao sa zamjenicom predsjedavajućeg Jitkom Seitlovom i senatorima Pavelom Fišerom i Adelom Šipovom. Istaknut je značaj parlamentarne saradnje, uz ocjenu da je Crna Gora država sa najboljim rezultatima u pregovorima sa EU i da Češka snažno podržava naš dalji napredak.

Ministar Ivanović je sagovornicima u Češkoj čestitao 20. godišnjicu članstva u EU i 25 godina članstva u NATO-u, istakavši da je Alijansa važan okvir saradnje dvije zemlje i zajedničkih napora u jačanju stabilnosti i bezbjednosti u euroatlantskoj regiji.

Posjeta Češkoj nastavak je aktivnosti u pravcu jačanja bilateralnih veza i saradnje sa partnerskim i prijateljskim zemljama i na liniji je intenzivirane komunikacije sa zemljama članicama Evropske unije, shodno ključnom vanjskopolitičkom prioritetu - članstvu u Evropskoj uniji.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 20:04