Tonći Janović, PES / - PES
15/08/2024 u 14:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Janović: Milatović pokazao neznanje o najosnovnijim ekonomskim konceptima

Saopštenje Jakova Milatovića kojim prognozira smanjenje penzija implementacijom programa “Evropa Sad 2”, pokazatelj je njegovog neznanja o najosnovnijim ekonomskim konceptima, saopštio je Tonći Janović, poslanik PES-a i član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet u Skupštini Crne Gore

- Ovo je najnovija u nizu obmanjujućih izjava o radu Vlade, PES-u i programu “Evropa Sad 2” koje, u pauzama vođenja funkcionerske kampanje za podgoričke izbore, Milatović plasira na dnevnom nivou, neodgovorno uznemiravajući opštu javnost. Milatovića, u edukativne svrhe, obavještavamo da “Bruto 1” zarada obuhvata neto zaradu, porez na dohodak fizičkih lica i doprinose za obavezno socijalno osiguranje iz zarade koju plaća poslodavac u ime zaposlenog. Sa druge strane, “Bruto 2” zarada obuhvata “Bruto 1”, prirez i doprinose na teret poslodavca- naveo je u saopštenju.

Milatović: Ja pitam jedno, Vlada odgovara drugo

Ističe da prilikom implementacije “Evrope Sad 2”, izmjene u iznosu “Bruto 1” zarade odnose se na transfer od doprinosa na teret zaposlenog ka neto zaradi, ali i rast osnovice usljed većeg nivoa minimalne zarade.
- Svi obračuni i usklađivanja se rade na osnovu “Bruto 1” zarade, te usljed kontraefekta koji proističe iz porasta minimalne zarade na 600, odnosno 800 eura, a samim tim i prosječne zarade, penzije mogu samo rasti. Kampanja dezinformacija i neznanja koju vodi Milatović, zloupotrebljavajući instituciju koja bi trebalo da djeluje u korist svih građana jednako i potpuno je podređujući interesima partije u nastajanju, neodoljivo podsjeća na razloge zbog kojih su građani smijenili prethodnog predsjednika Crne Gore- navodi Janović.

- Do sada smo vjerovali da Milatovića, ako ne skromnost, empatija i kolegijalnost, makar krasi ekonomska stručnost, međutim sve što je od ovog delegitimisanog političara ostalo je sujeta i pakost- zaključuje u saopštenju.

Vlada: Način obračuna se ne mijenja, Evropom sad 2 penzije će isključivo rasti

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. septembar 2024 08:05