Посланица Јелушић
29/08/2021 u 10:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јелушић: Борба за права ЛГБТИ+ особа је борба за људска права

Пленарна скупштина одржана је у палати „Christiansborg“, сједишту данског парламента „Фолкетингет“, наводе они

Усвајањем Закона о животном партнерству особа истог пола у Црној Гори је направљен значајан искорак, али је од легислативе често значајнија друштвена подршка и разумијевање, један је од закључака који се могао чути са Међупарламентарне пленарне скупштине „Копенхаген 2021“ о стању глобалне ЛГБТИ+ заједнице, којој је присуствовала посланица Грађанског покрета УРА Божена Јелушић, саопштено је данас из Медијског тима ове партије.

Пленарна скупштина одржана је у палати „Christiansborg“, сједишту данског парламента „Фолкетингет“, наводе они.

Из УРЕ истичу и да је интерпарламентарна пленарна скупштина одржана у оквиру Форума за људска права „Копенхаген 2021“, а из нашег региона су учествовали представници из парламената  Словеније, Хрватске, Македоније и Црне Горе.

-За ЛГБТИ+ права као за темељна људска права посебно се залажу партије окупљене око Зелених Европе, чији су бројни представници учествовали у раду пленарне скупштине и посебних скупова активиста. Постоје бројне земље у којима су представници конзервативних политичких партија прихватили легислативу везану за ЛГБТИ+ права, али су ова права још увијек криминализована у чак 67 земаља. Чињеница да у неким европским земљама (Мађарска, Пољска) долази до значајног погоршања права ове заједнице, резултирала је предлозима и конкретним мјерама повлачења ЕУ фондова из тих земаља-наводи се у саопштењу.

Додају да су на пленарној скупштини представници из Хрватске указали на финансијере и скривене центре моћи који пласирају теорије завјере и анимозитет према ЛГБТИ+ заједници и посебно указали на значај „Матићевог извјештаја“, усвојеног од стране Европског парламента.

-У бројним обраћањима парламентараца јасно је означено да је борба за ЛГБТИ+ права дио борбе за људска права. Пошто подршка и разумијевање према ЛГБТИ+ особама у нашој заједници још увијек изостају, остаје отворена дилема која се чула и на Међупарламентраној скупштини: да ли су закони који штите људска права ЛГБТИ+ особа точак промјена или тек њихов резултат- стоји у саопштењу.

На маргинама засиједања, посланица УРЕ Божена Јелушић сусрела се са предсједником и првом дамом Исланда, искористила прилику да се сусретне и са представницима из региона (Хрватске и Македоније) и предала зборник о ЛБТИ+ правима и исоријском положају у Црној Гори, преносе из Медијског тима УРЕ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 05:57