Joković / Foto: LAZAR RUZIC
07/08/2022 u 11:49 h
Sanja PrelevićSanja Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Joković za "Dan": Potpisivanje ugovora sa SPC je velika pobjeda Crne Gore

Očekujem da Abazovićeva Vlada još mnogo toga završi u narednom periodu, ako im poslanici u Skupštini Crne Gore to dozvole, kazao je lider SNP-a

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković kaže da je potpisivanje Temeljnog ugovora države sa Srpskom pravoslavnom crkvom, velika pobjeda Crne Gore i da očekuje da Vlada Dritana Abazovića još mnogo toga završi u narednom periodu, ako im poslanici u Skupštini Crne Gore to dozvole.

– U ovom trenutku ne želim da govorim o tome ko bi bio poražen, a ko pobjednik 19. avgusta kada se bude glasalo o povjerenju 43. Vladi. Najmanje želim da govorim o porazima. Treba govoriti o pobjedama, kao što je pobjeda Crne Gore potpisivanje Temeljnog ugovora – rekao je Joković u razgovoru za "Dan".

On podsjeća da je Socijalistička narodna partija bila na meti teških kritika zbog odluke da uđe u manjinsku vladu.

– Sada bih pitao te kritičare da kažu šta su oni isporučili građanima Crne Gore? Mi smo obećali i ispunili: potpisan je Temeljni ugovor. Time smo na neki način završili veliki dio posla i obaveza zbog kojih smo ušli u manjinsku vladu – kaže Joković.

Potpredsjednik Vlade kaže da će se sve o podršci manjinskoj vladi znati u parlamentu i da sada nema potrebe o tome pregovarati.

– Da li će neki poslanici glasati da manjinska vlada izgubi povjerenje jer je potpisan Temeljni ugovor i da se on poništi kao što je najavila Demokratska partija socijalista, to je na poslanicima koji treba da glasaju. Mi smo naš dio posla završili. Da li bi bio veliki poraz onih koji su pokrenuli inicijativu za smjenu Vlade, ako Vlada dobije povjerenje većine poslanika, neka procijene oni koji će glasati za ili protiv skraćenja mandata Vladi, ali je suština da moramo vidjeti šta su prioriteti Crne Gore – kaže Joković.

Spremni da razgovaraju sa svima

Joković smatra da je ta partija pokazala širinu i mogućnost razgovora sa svim političkim subjektima o svim pitanjima.

– Mi i sada razgovaramo i s onima koji su nas nazivali najpogrdnijim imenima jer smo ušli u manjinsku vladu. A ispunili smo obećano i postići ćemo još ciljeva. I ja sam to pokazao i spreman sam da razgovaram, ali svi moraju znati da je put ka Evropskoj uniji ključni prioritet, pored potpisivanja Temeljnog ugovora, popisa, Otvorenog Balkana, borbe protiv kriminala i korupcije, Zakona o porijeklu imovine, izbora Sudskog savjeta, Ustavnog suda – naveo je Joković.

On je poručio da je Socijalistička narodna partija spremna da sa svima razgovara, "ako svi ti koji pozivaju, hoće nedvosmisleno da budu posvećeni tome".

Predsjednik Socijalističke narodne partije ističe da očekuje da Vlada "još mnogo toga završi", ako joj dozvole "oni koji se pitaju u parlamentu".

– Oni koji su iznijeli najviši dio oko potpisivanja Temeljnog ugovora i koji ga podržavaju, biće podrška i Vladi. Imam i pitanje za one koji su nas stalno napadali. Кo bi za ovu Vladu glasao i ko bi ovako snažno iznio rješavanje ovog ključnog problema koji je dijelio Crnu Goru da mi nismo bili unutra, u Vladi? Uz sve poštavanje premijera Dritana Abazovića, koji je dao maksimalan doiprinos. Dakle, 19. avgusta se ne glasa o povjerenju Vladi, nego se glasa o poništenju ili ostanku Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom – kaže Joković.

image
Foto: LAZAR RUZIC

On smatra da i ne treba da bude bilo kakvih razgovora o Vladi do 19. avgusta i da se jednostavno vidi, ko za šta glasa.

– Tako su sve karte otvorene – kaže lider SNP-a.

On kaže da je veliko pitanje kome je sve u Crnoj Gori odgovaralo potpisivanje Temeljnog ugovora.

– Ja sam ponosan jer je SNP mnogo toga učinio sa svojih pet mandata, a na čelo Socijalističke narodne partije sam došao kada nije imala nijedan mandat, odnosno, kada je skoro bila vanparlamentarna partija. Mi s toliko mandata osvarili cilj koji ova partija nije mogla da ostvari kada je imala 29 mandata. Šta je sada sledeći cilj? Naredni ciljevi Socijalističke narodne partije su izglasavanje u Skupštini Sudskog savjeta, članova Ustavnog suda, Zakona o porijeklu imovine, popis, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, put Crne Gore u Evropsku uniju i Otvoreni Balkan. Кo je na tom putu, što se tiče Socijalističke narodne partije, svi su dobrodošli. Mi nismo bili u Vladi i Skupštini da bi nešto pričali i primali platu. Mi smo tu da rješavamo ono što drugi nisu imali petlju da riješe – kazao je potpredsjednik Vlade i predsjednik SNP-a Vladimir Joković.

On je istakao da će partijski organi SNP-a odlučivati o ponudi Demokratskog fronta da resetuju odnose parlamentarne većine koja je osvojila pobjedu na avgustovskim izborima 2020. godine.

Joković je rekao da je SNP u principu otvoren za saradnju sa svima koji će raditi na ispunjenju njihovih prioriteta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:19