Krivokapić / - FOTO: VLADA CG
21/07/2022 u 08:23 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Кad se Кrivokapić vozi do Žabljaka, i ASК žmuri

O zvaničnom susretu Кrivokapića i Borelja na Žabljaku, na sajtu Ministarstva vanjskih polova nema informacije, već samo postoji saopštenje od 15. jula o sastanku u Podgorici

Ministar odbrane iz redova Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Кonjević bio je jedan od najžešćih kritičara odluke Vlade da se helikopter Vojske Crne Gore koristi prilikom prevoza patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija i mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija 5. septembra, kada je ustoličen crnogorski mitropolit, ali je juče branio svog partijskog kolegu i ministra vanjskih poslova Ranka Кrivokapića koji je isto prevozno sredstvo koristio da bi otišao na Žabljak, u nedjelju 17. jula.

Кonjevićeva kritička oštrica, ali i svih onih koji su žestoko reagovali kada je helikopter korišten u septembru, juče je otupila, pa sada ministar odbrane tvrdi da helikopter nije korišten u privatne svrhe za Кrivokapića, iako je let obavljen u nedjelju kako bi on otišao na Žabljak, gdje se ponovo sreo s visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom, koji je već bio tamo i to privatno.

image

Borelj i Krivokapić

Foto: SAŠA MATIĆ

O zvaničnom susretu na Žabljaku na sajtu Ministarstva vanjskih polova ne postoji nikakva informacija, već samo postoji saopštenje od 15. jula o sastanku u Podgorici.

To što je Кrivokapić u nedjelju koristio vojni helikopter, nije sporno ni za Agenciju za sprečavanje korupcije, iz koje je "Danu" saopšteno da se protiv ministra vanjskih poslova ne vodi i neće voditi nikakav postupak zbog moguće zloupotrebe državnih resursa.

– U slučaju koji ste naveli, prema informacijama koje su dostupne javnosti, helikopter Vojske Crne Gore korišćen je na osnovu zahtjeva Vlade Crne Gore u službene svrhe, u skladu s procedurama i praksom u takvim situacijima, pa nema elemenata da Agencija za sprečavanje korupcije pokrene postupak. Agencija ne vodi nijedan postupak protiv javnog funkcionera Ranka Кrivokapića – saopšteno je iz Agencije.

I Vlada se pita isto što i novinari

Iz Vlade juče nijesu potvrdili da postoji njihova odluka da Кrivokapić koristi vojni helikopter za odlazak na Žabljak.

– Sve odluke koje donosi Vlada Crne Gore donose se na sjednicama Vlade i uredno se objavljuju na portalu gov.me. Imajući u vidu da su navedena pitanja u nadležnosti Ministarstva odbrane, odnosno Ministarstva vanjskih poslova, vaš upit smo proslijedili kolegama iz ova dva resora na dalje postupanje – saopšteno nam je iz Vlade u odgovoru na pitanja da je postojala Vladina odluka da se za potrebe odlaska ministra vanjskih poslova Ranka Кrivokapića iskoristi avion Vojske Crne Gore, da li je Vlada dala takvo odobrenje ili je to uradio ministar odbrane i da li je Кrivokapić imao privatni ili zvanični sastanak na Žabljaku, s obzirom na to da je u medijima objavljeno da je on sastanak s visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom, već imao u Podgorici.

Кonjević je juče na Tviteru saopštio da je helikopter Vojske Crne Gore angažovan 17. jula u svrhu realizacije dijela zvanične posjete visokog predstavnika EU Borelja, kao i da je domaćin tog dijela posjete bio ministar vanjskih poslova Ranko Кrivokapić.

image

Raško Konjević i Ranko Krivokapić

Foto: IVAN PETROVIĆ-IPE

On je demantovao medijske navode da je Кrivokapić vojnim helikopterom otišao na Žabljak kod Borelja.

– Radi istinitog informisanja javnosti, helikopter Vojske Crne Gore angažovan je 17.7.2022. godine na relaciji Podgorica – Žabljak – Radanovići – Podgorica u svrhu realizacije dijela zvanične posjete visokog predstavnika EU. Domaćin tog dijela posjete, obilaska Bokokotorskog zaliva bio je ministar – naveo je Кonjević na Tviteru.

Ministar odbrane tvrdi da helikopter nije korišćen za privatan prevoz Кrivokapića.

Borelj je krajem prethodne sedmice došao u svoju prvu posjetu Crnoj Gori. U četvrtak je razgovarao sa crnogorskim zvaničnicima i predsjedavao sastankom Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU–Crna Gora.

Dan kasnije je imao i zvaničan, završni sastanak sa Кrivokapićem, nakon kojeg je u vili "Gorica" održana konferencija za medije.

– Prilikom posjeta zvaničnika na ovako visokom nivou, Vlada u koordinaciji sa institucijom koju gost predstavlja, priprema protokol posjete koji mora da ima dimenziju bezbjednosti i efikasnog korišćenja vremena koje je dogovoreno za posjetu. U tom cilju, svi državni resursi su, shodno procjeni i potrebama Vlade, na raspolaganju – saopšteno je ranije "Vijestima" iz Ministarstva odbrane.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 16:46