Kaja Kalas / - ЕП
16/06/2024 u 09:59 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kaja Kalas umjesto Žozepa Borelja?

Premijerka Estonije Kaja Kalas najozbiljniji je kandidat da bude buduća visoka predstavnica Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, saznaje portal “Dana” iz dobro obaviještenih diplomatskih izvora.

Kalas bi na to mjestu zamijenila dosadašweg visokog predstavnika Španca Žozepa Borelja, a ova promjena je rezultat nedavno održani izbora za Evropski parlament.

image

Žozep Borelj

- (фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Dobru poziciju ima Ursula fon der Lajen i ona će najvjerovanije zadržati poziciju predsjednice Evropske komisije, kao I aktuelna predsjednica Evropskog parlamenta Robreta Mecola. Ova političarka sa Malte je prva žena predsjednica Evropskog parlamenta, a na tu poziciju je izabrana prije dvije ipo godine nakon dogovora tri najveće političke grupe i to narodnih stranaka kojima pripada i Metsola, socijaldemokrata i grupe Obnovimo Evropu, odnosno liberala. Pošto novi evropski izbori nisu mnogo promijenili stanje stvari i Macola, gotovo izvjesno, ostaje na istoj funkciji.

image

Roberta Mecola

- еу

“Dan” nije uspio da sazna ko će biti na čelu Savjeta Evrope umjesto Žana Mišela, nekadašnjeg belgijskog premijera koji funkciju predsjednika SE pokriva od 2019. godine. Kao najozbiljniji kandidat pominjao se Portuglac Antonio Košta. Nije, međutim, još potpuno sigurno da će se to i dogoditi.

image

Antonio Košta

- Антонио Коста

Inače, najviše glasova na izborima za Evropski parlament osvojila je konzervativna Evropska narodna partija (EPP), a krajnje desne stranke će imati znatno više poslanika nego do sada, pokazuju rezultati ovih izbora.

Prema tim rezultatima, predstavljenim u Evropskom parlamentu, EPP će imati više mandata nego u prethodnom sazivu i sa socijaldemokratama, koje su neznatno oslabile, ostaće dominantna snaga u zakonodavnom tijelu EU.

Zelene i regionalne partije i stranke umjerene ljevice, okupljene u grupi Zeleni/Evropski slobodni savez (Zeleni/EFA), najveći su gubitnici izbora jer su izgubile priličan broj mandata.

EPP će u narednom petogodišnjem sazivu EP imati 185 od 720 poslanika, a na drugom mjestu je Progresivna alijansa socijalista i demokrata (S&D) sa 137 mandata.

Treće mjesto zauzela je liberalna grupa Obnovimo Evropu sa 79 mandata, a slijede dvije krajnje desne grupe – Evropski konzervativci i reformisti (ECR) sa 73 i Identitet i demokratija sa 58 poslanika.

Politička grupa Zeleni/EFA imaće 52 poslanika, a Ljevica 36.

image

Ursula fon der Lajen

- HTTPS://AUDIOVISUAL.EC.EUROPA.EU//PRINTSCREE

U novom sazivu će biti i 99 poslanika koji ne pripadaju ni jednoj političkoj grupi. Među njima je 45 dosadašnjih poslanika i 54 novoizabranih, uključujući predstavnike krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD) koja je nedavno isključena iz grupe Identitet i demokratija.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:32