Далибор Каварић / Далибор Каварић - Далибор Каварић
09/08/2022 u 19:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kavarić: Zastave na Cetinjskom manastiru nezakonito postavljene, nadležni da pokrenu prekršajni postupak

On se osvrnuo na Zakon o državnim simbolima i podsjetio da je Ministastvo kulture kao nadležno, donijelo Pravilnik o bližem načinu isticanja i upotrebe zastave

Pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibvor Kavarić, oglasio se nakon što je grupa građana sa Cetinja istakla crnogorske zastave na Cetinjski manastir, te poručio da su ih nezakonito postavili. Naglasio je da je Ministarstvo kulture treba da izvrši inspekcijski nadzor i uz pomoć Uprave policije pokrene prekšajni postupak.

On se osvrnuo na Zakon o državnim simbolima i podsjetio da je Ministasrvo kulture kao nadležno, donijelo Pravilnik o bližem načinu isticanja, upotrebe kao i sastavu materijalu Zastave Crne Gore koji je objavljen ("Službeni list Crne Gore", br. 067/19 od 11.12.2019) i koji u članu 1 bliže propisuje način isticanja, upotrebe, kao i sastav materijala zastave Crne Gore.

- Zastava se ističe u eksterijeru i enterijeru objekta. Zastava u eksterijeru ističe se na najvišoj tački objekta ili na prednjoj fasadi, na način da bude postavljena na jarbol kružnog presjeka koji je izrađen od inoksa, mesinga ili aluminijuma. Minimalna visina jarbola iz stava 1 ovog člana, jednaka je trostrukoj širini Zastave. Izuzetno od st. 1 i 2 ovog člana, Zastava se kači o slobodnostojeći jarbol pozicioniran neposredno uz objekat, čija minimalna visina iznosi najmanje šest metara ili o koplje izrađeno od inoksa, mesinga ili aluminijuma, pričvršćeno na prednjoj strani fasade, trijemu ili najistaknutijem dijelu objekta, najviše pod uglom od 45 stepeni u odnosu na fasadu, na način da donji dio Zastave ne dodiruje prolaznike ili rastinje, citirao je Kavarić Pravilnik o zastavi.

Kako se dalje navodi, vijorenje Zastave postiže se instalacijom posebnog L mehanizma sa rotirajućim elementom, koji omogućava da Zastava bude jasno vidljiva, zategnuta, stalno raširena i pokretna u pravcu vjetra.

 - Kaznenim odredbama Zakona je propisano da će se novčanom kaznom od 1.000 eura do 20.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice a fizičko lice novčanom kaznom od 300 eura do 2.000 eura, ako: 1) upotrijebi Grb i Zastavu u obliku i sadržini suprotno čl. 4 i 5 ovog zakona; 2) upotrijebi Grb i Zastavu u umjetničkom stvaralaštvu, nastavnom i obrazovnom radu na način kojim se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Crne Gore (član 8); 3) na Grbu ili Zastavi izvrši bilo šta, ispravi, doda ili izmijeni (član 9 stav 1); 4) upotrijebi Grb i Zastavu kao robni ili uslužni žig, dizajn, ili kao bilo koji drugi znak za obilježavanje roba ili usluga, osim u slučaju da dobije prethodnu dozvolu od strane državnog organa nadležnog za poslove kulture (član 10); 5) upotrijebi oštećeni ili za upotrebu nepodobni Grb ili Zastavu (član 11); 6) zastavu postavi tako da dodiruje tlo ili kao prostirku, zavjesu i sl. (član 20); 7) u tekstu ili melodiji Himne prilikom izvođenja izvrši bilo kakvu izmjenu (član 22 stav 2); izvodi Himnu na način i u prilikama koji vrijeđaju ugled i dostojanstvo Crne Gore (član 25). Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 300 eura do 2.000 eura odgovorno lice u pravnom licu, navodi Kavarić.

Kako dodaje, Zakon dalje propisuje da imajući u vidu da je u konkretnom Zastava postavljena na Manastir kao vjerski objekat i kulturno dobro prve kategorije, da samim tim nije postavljena na mjesto na kome se može postavljati tako da se stalno vije, na mjesto na kome se ističe ili na mjesto na kome se  može isticati, te da samim tim nije bilo moguće postaviti na propisani način: na jarbol kružnog presjeka koji je izrađen od inoksa, mesinga ili aluminijuma.

 - Minimalna visina jarbola iz stava 1 ovog člana, jednaka je trostrukoj širini Zastave. Izuzetno od st. 1 i 2 ovog člana, Zastava se kači o slobodnostojeći jarbol pozicioniran neposredno uz objekat, čija minimalna visina iznosi najmanje šest metara ili o koplje izrađeno od inoksa, mesinga ili aluminijuma, pričvršćeno na prednjoj strani fasade, trijemu ili najistaknutijem dijelu objekta, najviše pod uglom od 45 stepeni u odnosu na fasadu, na način da donji dio Zastave ne dodiruje prolaznike ili rastinje. Vijorenje Zastave postiže se instalacijom posebnog L mehanizma sa rotirajućim elementom, koji omogućava da Zastava bude jasno vidljiva, zategnuta, stalno raširena i pokretna u pravcu vjetra, to proizilazi da je opisanim radnjama izvšen opisani prekršaj, istakao je Kavarić.

On predlaže da Ministarvo kulture kao nadležno preko Uprave za inspekcijske poslove izvrši inspekcijski nadzor, uz pomoć Uprave policije identifikuje lica koja su počinila opisane protivpravne kaznene radnje i pokrene odgovarajući prekršajni postupak protiv lica koja su izvršila nezakonito postavljanje Zastave Crne Gore na mjesto i način protivan članu 15, 16 i 17 Zakona o državnim simbolima i danu državnosti Crne Gore i članu 1, 2, 3 i 7 Pravilnik o bližem načinu isticanja, upotrebe kao i sastavu materijalu Zastave Crne Gore koji je objavljen ("Službeni list Crne Gore", br. 067/19 od 11.12.2019).

Podsjetimo, grupa građana Cetinja postavila je zastave na ogradu Cetinjskog manastira, a najavljena je i akcija postavljanja i na drugim vjerskim objektima SPC.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:23