/ FOTO: Igor Šljivančanin
11/04/2024 u 13:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Klarić: Kroz projekte modernizacije Skupština unaprijedila poziciju

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić razgovarao je danas sa predstavnicama delegacije Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), Oliverom Dimić, Marigonom Hoti i Marinom Ignjatović.On je poručio da je kroz projekte modernizacije i digitalizacije Skupština unaprijedila poziciju u pogledu transparentnosti

Uz konstataciju da je partnerstvo Skupštine Crne Gore i GIZ-a na izuzetnom nivou, generalni sekretar je podsjetio na značaj kontinuirane saradnje u cilju jačanja i snaženja kapaciteta Službe Skupštine.

Osvrćući se na odličnu regionalnu saradnju kroz Mrežu sekretarijata parlamentarnih odbora za evropske integracije, generalni sekretar je izrazio očekivanje da će  budući modaliteti saradnje biti dodatno unaprijeđeni kroz zajednički angažman dva subjekta.

Klarić upoznao je sagovornice sa najznačajnijim projektima koji su realizovani u prethodnom periodu, ističući da je kroz implementaciju projekata modernizacije i digitalizacije zakonodavnog doma, Skupština Crne Gore dodatno unaprijedila lidersku poziciju u pogledu otvorenosti i transparentnosti. U tom kontekstu on je ukazao na značaj primjene najnovijih digitalnih tehnologija u procesima rada što u značajnoj mjeri omogućava intenzivnije učešće građana u procesima odlučivanja.

Ovom prilikom, sagovornice su predstavile analizu parlamentarne prakse u oblasti evropskih integracija u okviru zemalja Zapadnog Balkana. S tim u vezi, sagovornice su najavile nastavak projekta kroz izradu Mape puta koja će uključivati potpisivanje zajedničkog regionalnog dokumenta o principima efikasnog parlamentarnog nadzora u oblasti evropskih integracija.

Tokom sastanka, bilo je riječi i o pitanju rodne ravnopravnosti, kao i izradi regionalne platforme za dijalog u oblasti rodne ravnopravnosti i socijalne inkluzije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:51