Aleksandar Klarić / - SKUPšTINA CG
12/12/2023 u 09:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Klarić: Skupština Crne Gore zainteresovana za sve mehanizme jačanja saradnje sa turskim parlamentom

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore boravio u zvaničnoj posjeti Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić tokom sastanka sa generalnim sekretarom Velike narodne skupštine Republike Turske Talipom Uzunom izrazio je adovoljstvo zbog visokog stepena saradnje Skupštine Crne Gore i Velike narodne skupštine Republike Turske.

Zahvalio je turskom kolegi na inicijativi za organizovanje susreta, uz uvjerenje da će ova posjeta biti jedna u nizu brojnih i kontinuiranih kontakata na stručnom nivou. Uvažavajući važnost razmjene iskustava sa partnerskim parlamentima u snaženju administrativnih kapaciteta, Klarić je ukazao na otvorenost i zainteresovanost Skupštine Crne Gore za sve mehanizme jačanja saradnje između dvije parlamentarne službe.

On je boravio, od 6. do 8. decembra 2023. godine, u zvaničnoj posjeti Ankari, na poziv generalnog sekretara Velike narodne skupštine Republike Turske Talipa Uzuna.

Klarić je upoznao sagovornika sa aktivnostima koje su u prethodnom periodu sprovedene sa ciljem afirmacije principa otvorenosti i transparentnosti rada, a koje su rezultirale pozicioniranjem Skupštine Crne Gore kao najtransparentnije institucije u Crnoj Gori i najtransparentnijeg zakonodavnog doma u regionu. Naročito su naglašeni brojni inovativni projekti koji se realizuju ili su u fazi planiranja a čiji je cilj dalja modernizacija i digitalizacija rada parlamenta.

Uzun je pozdravio je veoma dobre i prijateljske odnose između dvije zemlje.

- Tokom susreta, Uzun je naglasio važnost međuparlamentarnog dijaloga za jačanje sveukupnih međudržavnih odnosa, te naveo da Crna Gora i Turska dijele zajedničku istoriju i njeguju bliske i savezničke odnose. Nadajući se skorom obrazovanju grupe prijateljstva sa Velikom narodnom skupštinom Republike Turske u crnogorskom Parlamentu, Uzun je afostrofirao otvorenost i spremnost za svaki vid saradnje između dva parlamenta, saopšteno je iz Skupštine.

Tokom susreta, generalni sekretari su se saglasili da komunikacija na nivou stručnih službi čini veoma važan segment međuparlamentarnih odnosa, te izrazili zadovoljstvo zbog činjenice da Protokol o saradnji između Velike narodne skupštine Republike Turske i Skupštine Crne Gore obuhvata i ovaj važan segment čije potencijale treba u potpunosti valorizovati, na obostranu korist. U tom kontekstu, dogovoreni su konkretni oblici saradnje kroz razmjenu iskustava i ekspertize u oblastima od zajedničkog interesa.

image

Sastanak sa predsjednicom grupe prijateljstva

- SKUPšTINA CG
image

Sastanak sa predstavnicima org jedinica

- SKUPšTINA CG

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore razgovarao je i sa predsjednicom Grupe prijateljstva između Republike Turske i Crne Gore Zejnep Jildiz. Na sastanku je ukazano na važnost održavanja redovnog političkog dijaloga i kontakata na svim nivoima, uz uvjerenje da će dvije zemlje, u narednom periodu, zahvaljujući brojnim prepoznatim oblastima saradnje, nastaviti da grade najbolje moguće odnose. Poslanica Jildiz saopštila je da se unaprijed raduje uspostavljanju grupe prijateljstva sa turskim parlamentom u Skupštini Crne Gore izrazivši uvjerenje da će saradnja na ovom nivou biti dodatni podsticaj snaženju međudržavnih odnosa.

U okviru dvodnevnog boravka u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske, generalni sekretar i predstavnici Službe Skupštine Crne Gore susreli su se, na odvojenim sastancima, sa zamjenicima generalnog sekretara Naimom Čobanom i Kubrom Tejmur, kao i predstavnicima više organizacionih jedinica turskog parlamenta, sa kojima je razgovarano o brojnim pitanjima od važnosti za rad i razvoj parlamentarnih službi.                     

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 00:10