Pokret evropa sad / - PES
04/07/2024 u 09:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Klub poslanika PES: Rezolucije nisu zaustavile evropski put već vlade Abazovićeva i DPS-a

Iako niko iz Evropske unije nije naveo da je rezolucija o Jasenovcu, Mauthauzenu i Dahau zaustavila integracioni proces Crne Gore u EU, što su i potvrdili juče odobravanjem čak 75 miliona eura za razvoj infrastrukturnih projekata, opozicija pokušava da nametne takav narativ, saopšteno je iz Kluba poslanika Pokreta Evropa sad.

- Istovremeno kreirajući ambijent destrukcija i blokada, imaju cilj da šalju jako lošu poruku iz naše zemlje, iako smo zemlja koja je za rekordno kratko vrijeme isporučila konkretne rezultate na polju evropskih integracija - navode poslanici PES-a.

Kako su istakli, dešavanja u parlamentu u režiji DPS-a je najavio i jedan od opozicionih pravaka Dritan Abazović dva dana ranije, pa zato i ne čudi, kako su naveli, što se u zvaničnom obrazloženju kao razlog nedolaska predsjednika Evropskog savjeta navode politička dešavanja.

- Bivša vlast koja je u međuvremenu pojačana sa medijskim tajkunom Željkom Ivanovićem imala je prilike da pokaže šta zna u procesu evropskih integracija za trideset godina vladavine, a i za vrijeme Abazovićeve Vlade - navode iz Kluba poslanika.

Oni podsjećaju da smo imali status rekordera u trajanju pregovora, blokirane institucije, te umiješanost organizovanog kriminala i korupcije na najvišem nivou.

- Takođe, opštepoznato je da je prethodna Abazovićeva vlada koju je glasao DPS dovela našu zemlju u potpunu blokadu na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu.

Šarl Mišel otkazao posjetu Crnoj Gori

Stoga, podsjećamo i danas na odgovornost tadašnje parlamentarne većine, koja je samo deklarativno bila za evropske integracije - navode poslanici PES-a.

Đurović: Rezolucija o Jasenovcu i otkazivanje posjete Mišela su minusi koji mogu usporiti EU put

Da je zavisilo od DPS-a i dalje bi pravosuđe bilo u blokadi, jer ova partija nije glasala niti za sudiju Ustavnog suda, niti za dva člana sudskog savjeta, niti za Vrhovnog državnog tužioca.

- Upravo ova imenovanja su bila i uslov za dobijanje pozitivnog IBAR-a.

Međutim, to ne smeta DPS-u da nastavi deklarativno zalaganje za evropske integracije, dok u praksi potpisuju peticije za puštanje na slobodu osumnjičenih lica za najteža krivična djela, od umiješanosti u kriminal i korupciju do ratnih zločina u Cavtatu - navodi se u saopštenju Kluba poslanika PES-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. jul 2024 09:45