Са састанка / - фото: Министарство одбране
08/06/2022 u 17:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Коњевић-Гандел: Важно оснажити и убрзати европске интеграције

Гандел је истакао да Словачка жели све државе Западног Балкана видјети у ЕУ, а да Црна Гора мора повратити водећу улогу у региону коју је имала у том процесу.

Убрзање процеса европских интеграција, снажење институција у циљу квалитетнијег одговора на малигни утицај трећих страна, као и повратак повјерења страних инвеститора мора бити приоритет Владе, оцијенио је потпредсједник Владе и министар одбране Рашко Коњевић на састанку са амбасадором Словачке у Црној Гори Борисом Ганделом.

- Европска унија за Црну Гору нема алтернативу. Активно учествујемо у бројним регионалним иницијативама, какве су Берлински процес те ЦЕФТА, и нема потребе да се додатно оптерећујемо новим које изискују како финансијске тако и људске ресурсе. Наше капацитете треба да усмјеримо на испуњавање обавеза ка ЕУ“, казао је  Коњевић.

На састанку је разговарано и о рату у Украјини те значају интеграција за очување мира, стабилности и безбједности на територији цијеле Европе.

- Коњевић је казао да ће Влада на сјутрашњој сједници одлучити о новом пакету помоћи Украјини, истичући да још нијесмо свјесни колико је инвазија Руске Ферерације на ову независну и суверену европску земљу измијенила архитектуру Европе на безбједносном, политичком, али и економском плану -  саопштено је из Министрства одбране.

Саговорници су се сагласили да је важно да ЕУ оснажи и освјежи процес интеграција, те да му дају нови импулс који би био стимулишући за државе које су у процесу интеграција, као и оне које томе теже.

Гандел је истакао да Република Словачка са великим интересовањем прати дешавања у Црној Гори и да се већ осјећа нова воља према европским интеграцијама. Он је додао да је један период изгубљен, подсјећајући да је посљедњи извјештај ЕК био најгори до сада.

- Наредни, који се ради у октобру, мора бити другачији - нагласио је Гандел.

Он је истакао да Словачка жели све државе Западног Балкана видјети у ЕУ, а да Црна Гора мора повратити водећу улогу у региону коју је имала у том процесу.

- Надам се да ће се Брисел убудуће више сконцентрисати на политичку, а мање на техничку страну ваших интеграција - закључио је Гандел.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 20:34