/ - FOTO: MJU
15/03/2023 u 13:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kopman: Crna Gora da ostane na putu EU integracija

Sagovornici su se saglasili da procesi digitalne transformacije javne uprave i uvođenje elektronskih servisa predstavljaju važan dio procesa reforme javne uprave

Ministar javne uprave, Maraš Dukaj razgovarao je danas u Briselu sa generalnim direktorom Generalnog direktorata EU za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) Gertom Janom Kopmanom.

Naglasio je da Strategija za reformu javne uprave 2022-2026 predstavlja krovni strateški dokument za unapređenje javne uprave u Crnoj Gori i istakao da je veoma podsticajna činjenica da je Evropska komisija u Izvještaju za Crnu Goru pozdravila usvajanje novog strateškog dokumenta i ohrabrila našu zemlju da nastavi reformu javne uprave.

-Ministarstvo javne uprave rukovodi organizovanjem Posebne radne grupa za reformu javne uprave i smatramo izuzetno značajnim naše susrete u Podgorici, a nadamo se u budućnosti i susretima u Briselu- kazao je ministar Dukaj.

Tokom razgovora je napomenuto da je Crna Gora, u okviru pregovaračkog procesa u dijelu Poglavlja 10 - Informatičko društvo i mediji, sprovela brojne aktivnosti, prvenstveno u usklađivanju s pravnom tekovinom EU, ali i u cilju usklađivanja sa strateškim principima i okvirima EU.

-Kada je riječ o oblasti informacione bezbjednosti, radimo na novom zakonu i u toku je javna rasprava o tekstu Nacrta zakona o informacionoj bezbjednosti. Sa ponosom ističemo da je Crna Gora prva zemlja regiona, koja je tekst ovog zakona uskladila sa novom Direktivom Evropske unije NIS 2- rekao je ministar Dukaj na sastanku.

Sagovornici su se saglasili da procesi digitalne transformacije javne uprave i uvođenje elektronskih servisa predstavljaju važan dio procesa reforme javne uprave.

Generalni direktor Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju je kazao da procesi digitalne transformacije javne uprave i uvođenje elektronskih servisa predstavljaju važan dio procesa reforme javne uprave i najavio tješnju saradnju Evropske komisije i Crne Gore u oblasti javne uprave i sajber bezbjednosti.

Kada je riječ o evropskoj integraciji Kopman je kazao da su predstojeći izbori uslov za ubrzanje pregovora.

-Trenutna politička situacija i predstojeći izbori su fokusu pažnje Evropske komisije i preduslov su za ponovno ubrzanje pregovaračkog procesa- kazao je Kopman.

Ministar javne uprave je na kraju sastanka izrazio zahvalnost našim partnerima iz EU na pomoći i podršci u oblasti sajber bezbjednosti i jačanju digitalne infrastrukture.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 11:50