/ - фото: Драган Копривица
20/10/2021 u 10:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Копривица: Без политике засноване на јавном интересу нема напретка

Сматра да Европска комисија констатује оно што многи у Црној Гори покушавају игнорисати и релативизовати - етнички и вјерски мотивисани напади, злочини из мржње и говор мржње су у порасту

Драган Копривица, извршни директор ЦДТ, саопштио је да посљедњи извјештај Европске комисије о Црној Гори јасно указује на то да политичке елите у претходној години нијесу доминантно дјеловале у јавном већ у партијском интересу, те да у њиховом фокусу нијесу биле теме које су од значаја за процес европске интеграције.

- Умјесто реформских процеса, у току извјештајног периода су политичком агендом доминирала питања која се тичу вјерских заједница, етничке припадности или партијских интереса. У извјештају се на више мјеста истичу проблеми политичке поларизације, тензичних односа и неповјерења, као препрека у достизању политичких критеријума. Кроз читав извјештај провијава порука о изостанку дјеловања у јавном интересу и посвећености изласку из политичке и институционалне кризе. У новом документу Европске комисије читамо и јасно и директно упозорење због растућег екстремизма деснице и етнонационализма у Црној Гори, на који већ годинама Центар за демократску транзицију (ЦДТ) скреће пажњу- навео је Копривица.

Сматра да Европска комисија констатује оно што многи у Црној Гори покушавају игнорисати и релативизовати - етнички и вјерски мотивисани напади, злочини из мржње и говор мржње су у порасту.

- Такође, у документу је скренута пажња на изостанак активности везаних за свеобухватну изборну реформу. ЦДТ је већ у више наврата јавно позивао политичке актере на одговорност и на покретање инклузивног дијалога о изборном законодавству. Европска комисија сада исправно поручује да је за испуњавање циљева изборне реформе неопходна “истинска инклузивност, снажна политичка посвећеност и спремност за постизање међустраначког консензуса”. Комисија је регистровала и велико учешц́е страних медија из региона које је било посебно запажено током изборних периода. Указује се и на потребу за додатним напорима како би се ограничили ефекти дезинформација и онлине узнемиравања и говора мржње- наводи он, поред осталог.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:58