Koprivica - Juncher / - VLADA CRNE GORE
21/06/2024 u 14:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Koprivica - Juncher: Strategija za borbu protiv korupcije ključna za jasan pravac i dalji napredak

P otpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica naglasio je važnost reformi u pravosuđu i jačanje institucionalnog integriteta, te ukupnog antikorupcijskog okvira.

On je tokom posjete Litvaniji i učešća na Međunarodnoj antikorupcijskoj konferenciji održao je sastanak sa Hanne Juncher, direktoricom Direktorata za bezbjednost, integritet i vladavinu prava pri Savjetu Evrope i tom prilikom potvrdio odlučnost i privrženost 44. Vlade Crne Gore evropskim integracijama i sprovođenju svih potrebnih reformi kako bi Crna Gora, nakon dobijanja pozitivnog IBAR-a, što prije i što kvalitetnije ispunila sva završna mjerila za uspješno pristupanje EU.

Koprivica, koji je ujedno i predsjednik Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, predstavio je i opsežan rad Vlade na implementaciji preporuka GRECO.

- U sklopu implementacije pomenutih preporuka, formiran je i Nacionalni savjet sa jasnom misijom i mandatom, te usvojena i Strategija za borbu protiv korupcije (2024-2028 godina) sa dvogodišnjim Akcionim planom, što je bila takođe jedna od najvažnijih preporuka GRECO, posebno imajući u vidu da Crna Gora već 10 godina nije imala važeću Strategiju, što je bio ozbiljan nedostatak. Njenim usvajanjem 5. juna ispunjena je i obaveza iz pregovaračkog procesa sa EU od značaja za dobijanje pozitivnog IBAR-a, navodi se u saopštenju.

Koprivica: Borba protiv korupcije proces koji traje i ne zaustavlja se uspostavljanjem adekvatnih zakona

Juncher je pozdravila značajne reformske napore Vlade i ostalih institucija na jačanju antikorupcijskog okvira, vladavine prava i mehanizama za sprečavanje pranja novca.

Takođe je i naglasila da usvajanje sveobuhvatne Strategije za borbu protiv korupcije kao veoma snažan pozitivan korak u vođenju antikorupcijske politike, jer, kako je istakla bez nje nema jasnog pravca i napretka. Usvojena Strategija je ključna tačka za unapređenje borbe protiv korupcije i od velikog značaja je njena dosledna implementacija.

Koprivica i Juncher su se saglasili o jačanju saradnje Crne Gore sa tijelima Savjeta Evrope, te razmijenili mišljenja o neophodnosti daljih reformi sa naglaskom na borbu protiv ekonomskog kriminala. Koprivica je izrazio i posebnu zahvalnost na podršci koju je prilikom izrade Strategije pružila kancelarija SE u Podgorici.           

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. jun 2024 14:31