Koprivica sa Ivanovićem i Nikčević / Ministarstvo
19/02/2024 u 14:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Koprivica sa predstavnicima NVO 35mm: U fokusu Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Istaknut je značaj i potreba donošenja novog zakona, a posebno u dijelu koji se odnosi na birače, transparentnost procesa izbora, unapređenja zaštite podataka u onlajn prostoru

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica sastao se sa predstavnicima NVO 35mm Darkom Ivanovićem i Snežanom Nikčević.

- NVO 35mm se direktno bavi građanima, zaštitom ljudskih prava, digitalizacijom, digitalnom agendom zaštite podataka, monitoringom EU usluga i uprave i mnogim drugim pitanjima - kazao je Ivanović.

Istakao je da su prisutni u pregovaračkim tijelima, posebno kada je u pitanju Poglavlje 10. Tema današnjeg susreta je, kako su dalje istakli, prvenstveno pitanje trenutnog stanja Nacrta zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji datira još od 2019. godine i potreba usklađivanja istog sa Uredbom GDPR.

Istaknut je značaj i potreba donošenja novog zakona, a posebno u dijelu koji se odnosi na birače, transparentnost procesa izbora, unapređenja zaštite podataka u onlajn prostoru.

- Transparentnost je jedan od ključnih instrumenata u borbi protiv korupcije, i u digitalnoj sferi leži veliki potencijal za kreiranje mehanizama za borbu protiv korupcije - ukazao je Koprivica.

Potpredsjednik je konstatovao da digitalizacija predstavlja svojevrstan alat za eliminisanje ljudskog faktora korupcije.

Predočeno je da je zaštita digitalnih prava od velikog značaja za društveni ambijent ali i da veliki značaj ima i pri ispunjenju obaveza iz Poglavlja 23.

- Donošenje novog i reformskog zakona jedan je od najvažnijih ciljeva Vlade u zakonodavnoj reformi - kazao je Koprivica i naglasio da je Vlada izuzetno zainteresovana za saradnju sa NVO sektorom u ovoj oblasti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 13:44