Кордић / Фото: Лазар Ружић
09/01/2022 u 13:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kордић: Црна Гора ће до 2025. године бити спремна за чланство у ЕУ

Црна Гора је несумњиво и даље држава која је најдаље одмакла у преговорима са ЕУ, казала је она

Црна гора има реалне шансе да до 2025. године заврши све обавезе и постигне унутрашњу спремност за чланство у Европској унији (ЕУ), оцијенила је главна преговарачица са ЕУ Зорка Kордић.

Kордић је казала да је, у тренутку када ЕУ преистпитује своју стратешку аутономију, унутрашњу консолидацију и процесе доношења одлука, постављање рокова за пријем нових држава чланица незахвално са много аспеката.

С друге стране, према ријечима Kордић, недвосмислена је стратегија ЕУ да државе Западног Балкана прими у своју породицу.

- Црна Гора, као најнапреднија у процесу, треба да слиједи свој унутрашњи план реформи, јер имамо реалну шансу да до 2025. године завршимо све наше обавезе и постигнемо унутрашњу спремност за чланство - рекла је Kордић агенцији МИНА.

Kордић је казала да је то временски оквир који је неопходан црногорским институцијама као оријентир за фокусирани рад.

Она је појаснила да ће финални исход бити политичка одлука, до које државе чланице ЕУ долазе искључиво консензусом.

- Треба имати у виду да су ЕУ и њене државе чланице заокупљене разним геополитичким, енергетским, миграцијским и изазовима усљед корона-кризе, који захтијевају посвећеност и вријеме како би Унија остала кредибилна, сигурна и спремна за нове чланице - рекла је Kордић.

Kако је навела, Влада Црне Горе се води принципом да је најбитније спровести реформе које захтијева процес приступања ЕУ, првенствено из разлога што ће оне донијети добробит грађанима.

У том процесу, истакла је Kордић, управља се квалитетом а не брзином.

- Влада ће учинити све да до краја свога мандата постигне највећи могући степен спремности за затварање преговора са ЕУ и да Црна Гора постане прва наредна чланица Уније. Kада ће се чланство формално и десити неће зависити само од Црне Горе - истакла је Kордић.

Kордић је подсјетила да је Црна Гора на посљедњој међувладиној конференцији са ЕУ добила ревидирани оквир приоритета у владавини права.

Она је навела да је првом плану унапређење слободе медија, даље грађење биланса резултата у борби против организованог криминала и корупције и реформа правосуђа.

- Око ових цјелина и испуњавања свих припадајућих активности треба да усмјеримо снаге све три гране власти у наредном периоду - рекла је Kордић.

Упитана да прокоментарише то што ће Црна Гора и Србија преговарати у оквиру истог Директората, Kордић је казала да је ЕK била јасна да је то искључиво унутрашње питање Kомисије и њене организације рада.

Она је истакла да је, када је у питању Црна Гора, најважније да принцип регате, односно напредовања по заслугама, остаје кључни принцип политике проширења.

- Црна Гора је у једнинственој позицији не само у погледу свих отворених поглавља, већ и када је ријеч о пуној укслађености са Заједничком вањском и безбједносном политиком ЕУ. Kао држава која је једина отворила сва преговарачка поглавља, која има стопроцентну усклађеност са Заједничком вањском и безбједносном политиком ЕУ и која нема отворених питања са сусједима, Црна Гора је несумњиво и даље држава која је најдаље одмакла у преговорима са ЕУ - рекла је Kордић.

Она је додала да било каква унутрашња организација рада унутар ЕK и Генералног директората за проширење и сусједску политику не могу и неће угрозити ту чињеницу.

Говорећи о иницијативи Отворени Балкан, казала је да учешће у регионалним иницијативама посматрају искључиво као инструмент за бржу интеграцију у ЕУ, а никако као алтернативу чланству у ЕУ.

- Црна Гора је од ЕУ и држава Западног Балкана препозната као поуздан сусјед, отворен за сарадњу и подршку у области европске интеграције. Kао такви, увијек ћемо бити присталице регионалних иницијатива које имају подршку или су инициране од ЕУ, јер ћемо их сматрати инструментом брже интеграције, а не замјеном за процес европских интеграција- закључила је Kордић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 06:08