СА САСТАНКА / - ФОТО: ГОВ.МЕ
19/01/2022 u 11:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Кордић и Тимониjе: Француско предсjедавање ЕУ прилика да Црна Гора афирмише своj европски пут и унаприjеди резултате

Француска ће током шестомjесечног предсjедавања Савjету ЕУ настоjати да ЗБ обезбиjеди снажниjу европску перспективу, низом догађаjа коjима ће показати видљивост свог присуства у региону и Црноj Гори, поручио jе амбасадор Тимониjе

Француско предсjедавање Савjетом ЕУ jе одлична прилика да Црна Гора афирмише своj европски пут и унаприjеди резултате у процесу европске интеграциjе, нарочито у владавини права и борби против корупциjе, али и низу других важних секторских политика, укључуjући одрживи развоj, зелену агенду и младе, сагласили су се главна преговарачица, Зорка Кордић и амбасадор Француске, Кристиjан Тимониjе.

На састанку коjи jе данас одржан, амбасадор Тимониjе jе представио приоритете француског предсjедавања ЕУ нагласивши да администрациjа те државе предано ради на реализациjи опредjељења предсjедника Макрона да европску перспективу Западног Бакана учини што jасниjом.

- Француска ће током шестомjесечног предсjедавања Савjету ЕУ настоjати да Западном Балкану обезбиjеди снажниjу европску перспективу, и то низом догађаjа коjима ће показати видљивост свог присуства у региону и Црноj Гори - поручио jе амбасадор Тимониjе.

Он jе представио планиране активности коjе обухватаjу значаjан броj догађаjа, укључуjући конференциjе на високом нивоу, сарадњу са Скупштином, цивилним сектором и младима, академском заjедницом, као и локалним заjедницама и грађанима, нагласивши важност подршке и тиjесне сарадње са Канцелариjом за европске интеграциjе у реализациjи наведеног плана.

Главна преговарачица Кордић jе захвалила амбасадору на подршци и снажном присуству Француске у Црноj Гори, потврдивши да jе Канцелариjа за европске интеграциjа отворена за све видове сарадње и организациjу заjедничких догађаjа током предсjедавања.

Указала jе на значаj успостављене системске сарадње између Канцелариjе за европске интеграциjе и Генералног секретариjата за европске послове Републике Француске, у оквиру коjе jе, током новембра прошле године, реализовано стажирање два службеника Канцелариjе у тоj реномираноj институциjи, а коjе ће се претворити у редовну годишњу праксу.

Обострано jе изражено задовољство успостављеном сарадњом двиjе институциjе коjа ће доприниjети упознавањем са француским системом и примjеном поjединих корисних метода у црногорском систему, и исказана спремност за наставак овако успjешних проjеката и у наредном периоду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

20. maj 2024 05:40