Krapović - Glavaš  / - MINISTARSTVO ODBRANE
04/06/2024 u 17:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Krapović - Glavaš: Odlična odbrambena saradnja Crne Gore i Slovenije

Saradnja sa Slovenijom može biti model za razvoj regionalne saradnje zasnovane na povjerenju i međusobnom uvažavanju, kazao je danas ministar odbrane Dragan Krapović.

Načelnik Generalštaba Oružanih Snaga Slovenije, general-potpukovnik Robert Glavaš posjetio je danas Ministarstvo odbrane i Generalštab Vojske Crne Gore, gdje je u odvojenim susretima razgovarao sa ministrom odbrane Crne Gore Draganom Krapovićem i načelnikom GŠ VCG, brigadnim generalom Zoranom Lazarevićem.

U saopštenju iz resora navodi se da ministar Krapović istakao je tradicionalno dobre odnose dvije prijateljske zemlje, uz uvjerenje da će odbrambena saradnja, koja je na zavidnom nivou, nastaviti da se unaprjeđuje na obostrano zadovoljstvo.

- Niz uspješno realizovanih donacija, potpisanih sporazuma i zajedničkih vježbi i obuka doprinosi modernizaciji odbrambenih kapaciteta i jačanju otpornosti na savremene bezbjednosne izazove, kazao je Krapović tom prilikom.

Informišući sagovornika o spoljnopolitičkim prioritetima Vlade, Krapović je istakao da je članstvo u Evropskoj uniji naš primarni cilj, te da Vlada ostaje posvećena i realizaciji svih obaveza iz NATO agende.

- U fokusu Vlade je njegovanje dobrosusjedskih odnosa, kazao je Krapović i istakao da upravo saradnja sa Slovenijom “može biti model za razvoj regionalne saradnje zasnovane na povjerenju i međusobnom uvažavanju”.

Glavaš je takođe iskazao zadovoljstvo odličnom odbrambenom saradnjom Crne Gore i Slovenije, te istakao spremnost za nastavak zajedničkog doprinosa međunarodnom miru i stabilnosti, kao i jačanje vojnih kapaciteta kroz brojne vježbe i obuke. Govoreći o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u Evropi, sagovornici su ukazali na važnost zajedništva i solidarnosti, te u tom kontekstu istakli značaj zajedničkog učešća pripadnika vojski Crne Gore i Slovenije u borbenoj grupi u Letoniji.

Krapović sa Pojarom: Značajan doprinos Crne Gore sistemu kolektivne odbrane

Krapović i Glavaš su se saglasili, navode iz Minsistarstva, da će i u narednom periodu posvećeno raditi na njegovanju odličnih bilateralnih odnosa i jačanju, kako regionalne stabilnosti, tako i snaženju kolektivnog sistema bezbjednosti.

Lazarevićem se takođe sastao sa slovenačkim kolegom i naglasio značaj ovakvih susreta za jačanje saradnje i prijateljskih odnosa između Crne Gore i Slovenije.

General-potpukovnik Glavaš je istakao spremnost OS njegove zemlje da nastavi i dodatno unaprijedi saradnju sa Vojskom Crne Gore.

- Oružane snage Slovenije otvorene sz da podrže učešće crnogorskih vojnika na kursevima koje organizuju za svoje pripadnike u procesu osposobljavanja za početne podoficirske dužnosti, kazao je on.

Sagovornici su se složili da je saradnja oružanih snaga dvije zemlje odlična, kao i da će raditi na njenom daljem unapređenju u cilju zajedničkog jačanja sposobnosti i razumijevanja radi doprinosa miru i bezbjednosti, neki su od zaključaka.

Tokom susreta, dva načelnika su razgovarala o regionalnoj sigurnosti i zajedničkim izazovima.

- Poseban fokus stavljen je na jačanje operativne sposobnosti kroz zajedničke vježbe i obuke, kao i razmjenu iskustava i znanja, poručuju iz Ministarstva odbrane.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 08:16