Ранко Кривокапић / - RADE KOPRIVICA
13/05/2022 u 07:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: Русија да престане с војним нападима и повуче снаге

Министар Кривокапић ће, у односу на питање рата у Украјини, потврдити да Црна Гора осуђује руску агресију против Украјине и да се придружује позивима Алијансе и савезница Русији да престане с војним нападима

Шеф дипломатије Ранко Кривокапић изразиће недвосмислену подршку Црне Горе очувању независности, територијалног интегритета и суверенитета Украјине, у њеним међународно признатим границама, те најавити наставак пружања хуманитарне, финансијске и војне подршке овој држави. То се наводи у платформи за учешће министра Кривокапића на неформалном састанку министара вањских послова НАТО-а, у Берлину, СР Њемачка, 14. и 15. маја. Кривокапић ће предводити државну делегацију Црне Горе.

Министар Кривокапић ће, у односу на питање рата у Украјини, потврдити да Црна Гора осуђује руску агресију против Украјине и да се придружује позивима Алијансе и савезница Русији да престане с војним нападима, да повуче снаге и да се конструктивно ангажује у тражењу дипломатског рјешења кризе.

- У том дијелу, изразиће недвосмислену подршку Црне Горе очувању независности, територијалног интегритета и суверенитета Украјине, у њеним међународно признатим границама, те најавити наставак пружања хуманитарне, финансијске и војне подршке овој држави. Шеф дипломатије Кривокапић ће се осврнути и на подручје Западног Балкана, а имајући у виду да се репрекусије рата у Украјини осјећају и у нашем региону. Нагласиће да актуелна ситуација намеће потребу интензивирања европског интеграционог процеса - наведено је у платформи за посјету министра Кривокапића. 

У погледу сљедећег Стратешког концепта и припреме састанака на врху, министар Кривокапић ће истаћи очекивање да документ обухвати све изазове и ризике новог безбједносног окружења, укључујући и оне који нису биле обухваћени посљедњих Стратешким концептом из 2010. године.

- За Црну Гору је важно да се потврде три кључна задатка Алијансе, као и да се истакне значај сарадње између НАТО и ЕУ, са конкретним областима за заједничко дјеловање, укључујући и у нашем региону. Министар Кривокапић ће у свом излагању пажњу посветити и потреби да се безбједносна питања и глобални изазови решавају кроз ангажман са партнерима широм свијета, а који дијеле вриједности и принципе Алијансе - подвучено је у тексту платформе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:49