Marije Lakić Barfus / - KABINET PREDSJEDNIKA CRNE GORE
21/06/2024 u 10:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kabinet Milatovića: Dio kandidata za ambasadore nije bio na liniji vanjskopolitičke agende, neki su imali dvojna državljanstva

Predsjednik Crne Gore jedini je koji je obavio razgovore sa svim kandidatima za ambasadore od kojih neki nijesu ni bili na liniji proklamovane vanjskopolitičke agende, dok su neki imali i dvojna državljanstva, kazala je savjetnica predsjednika Crne Gore za vanjsku politiku Marija Lakić Barfus.

Ona je to istakla u reagovanju na navode ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića povodom imenovanja ambasadora.

Lakić Barfus je navela da Kabinet predsjednika je dobio prijedlog Vlade za imenovanja sedam ambasadora, od čega su, kako kaže, čak četiri političko-partijska imenovanja, a tri su iz reda karijernih diplomata, iako je dio političkih postavljenja i procenat od 30 posto postavljen zakonom.

- Kabinet predsjednika je u odgovoru na pitanja medija – iznio zamjerke koje se tiču suštine procesa imenovanja kandidata za ambasadore, kvaliteta pojedinih kandidata, sa posebnim naglaskom na rezon njihovog odabira za pojedina DKP – a ne na tehničko administrativna pitanja koja se tretiraju u odgovoru ministra Ivanovića. Ako je neka institucija u Crnoj Gori u proteklom periodu pokazala posvećenost vanjskopolitičkoj agendi, jačanju kredibilnosti Crne Gore kao NATO članice, kao i unapređenju odnosa Crne Gore sa susjedima, jačanju uloge Crne Gore u multilateralnim okvirima, suštinskom ubrzanju evropske integracije Crne Gore, to je predsjednik Crne Gore, navela je Lakić Barfus.

Isto važi za odgovoran pristup svakoj temi koja je došla na red navodi ona.

- Pa i onima iz vanjskopolitičke agende, vodeći se državničkom politikom, meritokratskim i odgovornim pristupom, a ne populističkim konstrukcijama, politikanstvom i partitokratijom, koje skreću pažnju sa suštine na periferne stvari. Takođe, predsjednik Crne Gore je posljednja osoba kojoj se može spočitati neažurnost i kašnjenje kada se radi o temama od državnog interesa. A pitanje postavljanja ambasadora jeste takva tema. Ponavljamo da je predsjednik Crne Gore jedini koji je obavio razgovore sa svim kandidatima od kojih neki nijesu ni bili na liniji proklamovane vanjskopolitičke agende, dok su neki imali i dvojna državljanstva, dodala je Lakić Barfus.

Ivanović: Činimo sve da ambasadori budu što prije imenovani, čeka se odluka Milatovića

Ako je MVP pristupio temeljno procesu, navodi da postavlja se pitanje “kako je moguće da neki od potencijalnih kandidata nijesu ni ispunjavali zakonske uslove za imenovanje”?

- Razumijemo dinamiku koju nameću partijski dogovori, ali prijedlog ne dolazi od političkih partija već od Vlade, od koje se očekuje da predloži kandidate koji ispunjavaju zakonske uslove, i koji razumiju vanjskopolitičke ciljeve naše zemlje, i koji će sprovoditi ne partijske, nego državne interese. Već ranije je predsjednik Milatović iskazao svoje nezadovoljstvo pristupom u odabiru prijedloga, kako samom procedurom (činjenicom da sa potencijalnim kandidatima nisu obavljene konsultacije), tako i potenciranjem partijskih postavljenja na uštrb karijernih diplomata, i to na najvažnijim mjestima, dodala je ona.

Ponavlja da je politizacija diplomatske mreže "dodatno problematizovana kroz prizmu imenovanja političkih ambasadora u centrima koje posmatraju kao maticu".

- Do sada, u Kabinet predsjednika smo dobili prijedlog Vlade za imenovanja sedam ambasadora, od čega su čak četiri političko-partijska imenovanja, a tri su iz reda karijernih diplomata, iako je dio političkih postavljenja i procenat od 30 posto postavljen zakonom. Takodje, zabrinjava činjenica da Vlada još uvijek nije predložila kandidata za ambasadora pri NATO, imajući u vidu da je već odavno to mjesto upražnjeno, a da je jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta jačanje kredibiliteta unutar NATO saveza, istakla je Lakić Barfus.

Na važnost hitnog imenovanja ambasadora pri NATO, prema njenim riječima, “nam je dobronamjerno ukazivano i od strane saveznika”.

- Nadalje, još uvijek nemamo prijedlog ni za stalnog predstavnika pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku, imajući u vidu našu kandidaturu za nestalnu članicu SBUN 2026- 2027. I ovo imenovanje je trebalo da bude prioritet, budući da je jačanje uloge Crne Gore u multilateralnim okvirima vanjskopolitički prioritet Crne Gore. Istovremeno, iako se često govori o jačanju odnosa sa susjedima, Vlada nije predložila ni ambasadora u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Albaniji. Konačno, iako vanjskopolitičke konsultacije nisu obaveza propisana Ustavom ili zakonom, one su neophodne i obavljaju se u svakoj demokratskoj državi, pa se ne može govoriti o nečijoj dobroj volji, zaključila je Lakić Barfus.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 10:47