Milan Lekić / Dan
12/01/2024 u 11:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lekić: Bošnjačka stranka da se izvini Srbima, ali i Bošnjacima i muslimanima

Nakon čestitki i prisustva funkcionera koalicije Za budućnost Crne Gore obilježavanju Dana Republike Srpske, oglasili su se mnogi sa namjerom da kriminalizuju i omalovaže taj čin, međutim poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić Harbić je otišla korak dalje, naveo je Lekić

Ponovo je rukovodstvo Bošnjačke stranke izrazilo potrebu da disciplinuje srpski narod u Crnoj Gori i njegove političke predstavnike, kaže poslanik ZBCG Milan Lekić.

Njegov stav prenosimo u cjelosti:

Nakon čestitki i prisustva funkcionera koalicije Za budućnost Crne Gore obilježavanju Dana Republike Srpske, oglasili su se mnogi sa namjerom da kriminalizuju i omalovaže taj čin, međutim poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić Harbić je otišla korak dalje.

U svom reagovanju gospođa Strujić Harbić je zatražila od Vlade Crne Gore da se ogradi od takvog odnosa predstavnika naše koalicije prema Danu Republike Srpske, u suprotnom, kako je rekla, to je odraz zvanične politike Crne Gore prema tom događaju.

Poslanica Strujić Harbić, kao zastupnica prava i interesa bošnjačkog naroda, zaista, nema nikakvo pravo da kvalifikuje političke poteze predstavnika srpskog naroda, niti da uspostavlja ultimatume ostatku parlamentarne većine da se ograđuje ili izvinjava građanima Crne Gore zbog toga što smo mi, navodno, počinili nekakav grijeh prema Crnoj Gori.

Da li je nešto sporno u našem odnosu prema Republici Srpskoj, kao vjekovnoj i istorijskoj težnji srpskog naroda, neka poslanica Strujić-Harbić raspravi sa dojučerašnjim šefom DPS-a Milom Đukanovićem zbog njegovog odnosa prema Republici Srpskoj tokom 1990-ih godina ili sa nekadašnjim predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem koji je uredno čestitao 9. januar gospodinu Dodiku.

To, kao što znamo, nije smetalo Bošnjačkoj stranci da sa DPS-om, toliko godina, čini vlast. Tada, nismo mogli da čujemo bilo kakvu kritiku u pravcu Đukanovića i Vujanovića. Tada su izostajali apeli ostatku DPS-a da se ogradi od stavova njih dvojice.

Dodatni razlog zbog čega, kao politički predstavnik srpskog naroda iz Pljevalja, upućujem protest zbog ovakvog nekorektnog reagovanja koleginice Strujić Harbić, jeste taj što se Bošnjačka stranka nije ogradila od svojih aktivista i funkcionera koji su pojavu sramotnih grafita i lomljenje stakla na prostorijama Islamske zajednice u Pljevljima direktno povezali sa tadašnjim Demokratskim frontom, tražeći u našim ljudima inspiratore i direktne izvršioce tog varvarskog čina. Uzaludno je bilo naše ukazivanje da ti događaji nemaju ama baš nikakve veze sa nama, te da bi krivce trebalo potražiti u redovima koalicionih partnera Bošnjačke stranke. Uzalud smo objašnjavali da je to manir DPS-a i njihovih tajnih službi, te da je neprimjereno i opasno dovoditi u pitanje multietnički sklad u našem gradu na način što će se baciti ljaga na pljevaljske Srbe.

Sve je to bilo uzalud do publikovanja skandalozne Skaj prepiske u kojoj se potvrdilo da smo bili sve vrijeme u pravu. Dokazali smo svima da iza tog nesojluka stoji tajna policija Mila Đukanovića, konkretno sin njegovog višegodišnjeg saradnika Zorana Lazovića.

I danas, umjesto da Bošnjačka stranka ispravi tu grešku i taj grijeh prema svima nama, umjesto da se izvini srpskom narodu, ali i Bošnjacima-muslimanima, zbog neodgovornosti koja je u tom trenutku manifestovana prema multietničkom i multivjerskom skladu u našim zajedničkim Pljevljima, poslanica Strujić Harbić ponovo istupa sa političkom kriminalizacijom političkih predstavnika srpskog naroda. Riječju, to je nedopustivo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:38