Momčilo Leković / - FOTO: DEMOKRATSKA CRNA GORA
27/03/2024 u 19:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Leković: Znoji li se Savić još uvijek od Medenice?

Poslanik Demokratske Crne Gore Momčilo Leković saopštio je da je zabrinut zbog najnovijih informacija koje su izašle u javnost o načinu komunikacije predsjednika Višeg suda, Borisa Savića, sa Vesnom Medenicom, tadašnjom predsjednicom Vrhovnog suda.

On je reagovao nakon što su Vijeste objavile telefonske poruke između Medenice i Savića, a u kojima predsjednik Višeg suda obavještava predsjednicu Vrhovnog suda o više važnih predmeta. Savić komentariše slučaj "Državni udar", predmet biznismena Duška Kneževića i druge.

ASP: Da li je sud Medenici omogućio privilegovani položaj u odnosu na druge optužene?



Leković kaže da to što je Savić redovno raportirao Medenici o stanju u više značajnih slučajeva, kao i o fazama apelacija i uslovnim otpustima, izaziva nove i dodatne ozbiljne sumnje u integritet pravosudnog sistema u prethodnom periodu. 

-Ovo definitivno može pojačati sumnje u pristrasnost i namjeru odugovlačenja postupka u krivičnom predmetu protiv optužene bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice, a koji je trenutno u toku. Podsjećam da je predsjednik Višeg suda u Pogorici Boris Savić, prije dvadesetak dana odbio predlog državnog tužioca Vukasa Radonjića za izuzeće predsjednika vijeća sudije Nade Rabrenović, upravo zbog sumnji u pristrasnost" -saopštio je Leković.

Dodao je da "podanički pristup koji je vidljiv" u komunikaciji Savića prema Medenici "predstavlja ozbiljan udarac na nezavisnost sudstva i temeljne principe vladavine prava".

- Umjesto da predsjednik Višeg suda bude nepristrasan i nezavistan u donošenju odluka i da isto obezbijedi u Višem sudu, čini se da je Savić mnogo više vodio računa o tome kako će njegove odluke i odluke Višeg suda biti percipirane od strane tadašnje predsjednice Vrhovnog suda. Ovdje se sada postavlja logično i zabrinjavajuće pitanje, da li ovakav podanički odnos još uvijek traje i znoji li se Boris Savić još uvijek od Vesne Medenice? Takvo ponašanje stavlja u pitanje integritet i nepristrasnost sudova, te potpuno narušava povjerenje građana u pravosudni sistem - naveo je on.

Lekovič ističe da bi sudije trebalo da donose odluke isključivo na osnovu činjenica i zakona, a ne da se povlađuje ličnim ili političkim interesima pojedinaca na visokim funkcijama.

- Pozivam nadležne institucije da istraže i ovu situaciju i preduzmu odgovarajuće mjere kako bi se osigurala nezavisnost i integritet sudstva. Građani zaslužuju pravičan i transparentan pravosudni sistem u kojem se odluke donose na osnovu zakona, a ne ličnih i političkih interesa - zaključio je Leković.

Leković: Naša borba je isključivo za profesionalan bezbjednosni sektor, a ne za prevlast i fotelje

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:12