debata, printskrin / - RTCG, PRINTSKRIN
25/05/2023 u 21:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Leposavić: DPS ne bi trebalo da čini nijednu buduću vladu; Đeljošaj: Albanska lista će biti dio vlasti

Donošenje Zakona o vladi i depolitizacija sudstva, školstva i zdravstva bili bi neki od prioriteta, kazao je Leposavić

Borba protiv kriminala, korupcije, rješenje pitanja državljanstva osoba koji dugo žive u Crnoj Gori, birački spiskovi, deblokada sudstva, poboljšanje životnog standarda građana, povećanje plata i penzija, zatvaranje kladionica, samo su neki od prioriteta koje su predstavili predstavnici 15 lista koje će učestovati na izborima 11. juna. Većina partija ne vidi DPS kao kolaicionog partnera.

Nosilac liste Pravda za sve Vladimir Leposavić u TV debati na RTCG kazao je da su prioriteti tog pokreta rješenje pitanje državljanstva osobama koji godinama žive u Crnoj Gori, a diskriminisani su, a ociijenio je i da se pitanje biračkih spiskova može veoma brzo riješiti.

- Glasali bi prvo za deblokadu sudstva i da se izabere vrhovni državni tužilac, sudija ustavnog suda...Treba rješavati goruća pitanja, pitanje državljanstva osoba koji godinama žive u Crnoj Gori, a status im nije riješen i diskriminisani su. To bi moglo da se uradi, brzo, kao i čišćenje biračkih spiskova.  Donošenje zakona o vladi i depolitizacija sudstva, školstva i zdravstva bio bi jedan od prioriteta, kazao je Leposavić.

On je naveo da kao potencijalnog partnera za formiranje vlasti vidi sve partije sem DPS-a i stranke koje su sa njima.

- Ne pominjem SDP, mislim da neće proći cenzus. DPS je neprihvatljiv jer je proizveo nepravde koje moramo da saniramo i njen kadar ne može da učini Crnu Goru boljom nego gorom. DPS ne bi trebalo da čini ni jednu buduću vladu - jasan je Leposavić.

Istakao je da bi sarađivao sa svima koji su za pravdu, a dodao je da žele da daju doprinos za sve projekte koji budu predloženi u korist građana.

Kandidat za poslanika na listi SDP-a Bojan Zeković kazao je da je neophodno da se obezbjedi kvalitetno obrazovanje za djecu, a dodao je da će raditi na tome su da vrtići za djecu budu besplatni

- Neopohodno je obezbijediti kvalitetne zdravstvene usluge za građane. Borba protiv kriminala i korupcije je jedan od prioriteta. Neko zarad tuđih interesa blokira proces ulaska Crne Gore u EU, kada se posvetimo našoj kući uspjećemo u evropskim integracijama - dodao je on.

Zeković je podsjetio da je SDP bio vlast ili opozicija i da se jasno vidi kako je sa njima i kako je bez njih.

- SDP će biti dio vlasti koji će podržati razvoj Crne Gore i okrenutost zapadnim vrijednostima - dodao je on.

Formiranje kvalitetne i stabilne vlade je jedan od prioriteta koalicije "Zajedno za budućnost", kazao je njen predstavnik Nikola Janović.

- Imamo tri ključna cilja. Prvi cilj je da do 2026. ulazak Crne Gore u EU, ako naša koalicija bude u vlasti. Želimo da unaprijedimo životni standard građana, a plate će biti povećane za pedeset posto. To želimo da uradimo na kvalitetnim osnovama a ne da rušimo zdravstveni i penzioni sistem. Minimalna penzija biće 350 eura, dodao je Janović.

On je naveo da nema stabilne vlade bez DPS-a i partija koje su sa njom u koaliciji.

- Kada su u pitanju potencijalni partneri mi možemo da sarađujemo samo sa onima koji su slični sa temeljnim vrijednostima naše partije. Lična karta DPS-a su mir i stabilnost. Sa našom koalicijom građani znaju na čemu su, za razliku od ovih koji danas vrše vlast - dodao je on.

Nosilac liste "Besa za evropski razvoj" Nik Đeljošaj naglasio je da se nada da će oni kao albanska autentična lista biti dio vlade i biti u parlamentu.

- Treba na lokalne uprave prenijeti nadležnost za predškolsko i osnovno obrazovanje. Prihodi koji pripadaju Morskom dobru takođe treba da idu opštinama, tim mislim na Ulcinj. Prioritet je i zatvaranje svih kladionica i staračke penzije za sve - istakao je on.

Đeljošaj je istakao da bi sarađivali sa onima koji ne postavljaju pitanje oko Kosova i koji se ne dvoume da je u Ukrajini učinjena agresija.

- Treba prihvatiti i decentralizaciju vlasti i to bi nam bio jedan od uslova za ulazak u vladu. Prioritet je totalno zatvaranje kladionica, kako bi se mladi udaljili od poroka i nadamo se da ćemo to sa građanima izboriti - rekao je Đeljošaj.

Kandidat za poslanika na listi "Albanska alijansa" Fatmir Đeka rekao je da s opredijeljeni za EU. 

Kandidat za poslanika na listi "Za budućnost Crne Gore" Milun Zogović je rekao da imaju dva cilja - izgradnja pravne države i ekonomske reforme za pravednije društvo i ravnomjernije raspodjele bogatstva.

- Potrebno je u granama pravosuđa razbiti poluge bivšeg režima koje sistemu ne da da funkcioniše. Građanima treba vratii opljakano i mi ćemo insistirati na Zakonu o porijeklu imovine. Potrebno je i izvršiti promjene Ustava kako bi se omogućilo da ne zastarijevaju djela iz kriminala i korupcije. Radićemo na smanjenju nezaposlenosti i na tome da Crna Gora postane država socijalne pravde - naglasio je Zogović.

On je dodao da će njihova koalicija biti jedan od ključnih činilaca u vlasti, a naglasio je da će vlast formirati sa partnerima od 30. avgusta. Napomenuo je i da je Crnoj Gori potrebna stabilna većina. 

Maida Gorčević iz Pokreta Evropa sad naglasila je da je treba formirati stabilnu proevropsku i zapadno orjentisanu vladu koja bi dovela do boljitka za sve građane.

- Razgovaraćemo sa svim subjektima koji su podržali Evropu sad u parlamentu. Kao partnere vidimo sve one koji vide Crnu Goru kao članicu EU, one koji žele dobro građanima. Imaćemo sluha za sve potencijalne partnere, manjinske partije moraju biti dio svake vlade. Ne želimo da budemo sa partijama koje će da dižu tenzije, govore o nacionalizmu i dijele narod po raznim osnovama - dodala je ona. 

Gorčević je navela da se politika podjela odnosi na DPS.

Darko Stojanović iz koalicije " Za tebe " SNP -DEMOS naveo je da su neki od prioriteta borba protiv kriminala i korupcije, zaštita svih ranjih kategorija društva, zaštita majki, djece...

On je dodao da je njihova koalicija ozbiljan i odgovoran partner za sve koji žele boljitak Crnoj Gori.

Vladislav Dajković predstavnik narodne koalicije "Složno i tačka" naglasio je da su se Srbi konačno ujedinili.

Dajković je pitao Nikolu Janovića šta ga je natjeralo da bude dio DPS-a i da li će podržavati i dalje progon Srpske pravoslavne Crkve.

Janović je odgovorio da ne stoji konstatacija da DPS proganja SPC.

- Prioriteti su borba protiv kriminala i korupcije, borba za porodicu, borba da sačuvamo vrijednosti litija, borba za turizam i za sjever. Moja najveća motivacija je državljanstvo za sve. Besplatna legalizacija za one mučenike koji nisu pravili nelegalno kuće jer su htjeli, nego ih je muka natjerala. Treba zapošljavati Srbe, jer su oni diskriminisani, kazao je Dajković.

On je uvjeren da će koalicija čije je dio biti i dio vlasti. Naglasio je da kao partnere ne vidi DPS jer nema saradnje sa onima koji su ih, kako je rekao, tukli i progonili.

Duško Stijepović - Koalicija "Hrabro se broji" (Demokrate i URA) ističe da su na ovoj listi stručni i hrabri ljudi koji su dali ključni doprinos u borbi protiv kriminala i korupcije i to je prioritet i u narednom periodu. Podvukao je da neće ići u postizbornu koaliciju sa DPS-om ni pod koju cijenu.

Adel Omeragić iz koalicije "Jasno je! - Bošnjačka stranka - Ervin Ibrahimović", navodi da će ići u nekoliko kljuučnih pravaca, ali fokus će biti ravnomjerni regionalni razvoj posebno sjevera.

Ilija Janović iz koalicije na  "Na pravoj strani svijeta" (HGI) navodi da su svjesni svoje jačine, ali i nemjerljivog doprinosa državotvornosti Crne Gore, te da će insistirati na stabilinim i jakim institucijama koje su atrofirale i zaustavile proces eurointegracija.

Dr Dragica Perović Ivanović iz koalicije "Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!" (GP MI i Građanska Crna Gora) naglasila je da ne pretenduju da osvoje vlast, ali će uđi u parlament i njihova politika će biti politika diskontinuiteta i u odnosu na prije i poslije 30. avgusta. 

Milo Popović iz koalicije "Prvo Crna Gora" (Pokret za promjene) kazao je da su ovi izbori prekretnica za Crnu Goru, te da biramo da li želimo da živimo u državi i društvu koje nije uređeno i demokratsko, i koje nije sagrađeno na demokratskim postulatima. On je istakao da je svima jasno s kim Pokret za promjene ne bi formirao vlast i ko im nije prihvatljiv kao partner.

Andrijana Radović predstavnica liste "Preokret za sigurnu Crnu Goru - Srđan Perić" Pokret Preokret, naglasila je  da će njihovi prvi koraci biti oslobađanje stega partitokratije.

- Ovo je društvo pod ozbiljnim političkim uticajem koji uništava naš potencijal i skreće sa pravog puta - istakla je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. februar 2024 17:00