/ Фото: VINCENT KESSLER
24/11/2021 u 21:09 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лоши односи извршне и законодавне власти успорили реформе

ЕУ усвојила амандман ДПС-а којим су тражили да се у декларацију дода нова тачка у којој се констатује да је Црна Гора на удару хибридних активности трећих страна

Чланови Парламентарног одбора за стабилизациjу и придруживање Европске уније и Црне Горе (ПОСП) усвојили су јуче осам од 27 амандмана опозиције и пет од 12 амандмана које су доставили европски парламентарци на Предлог декларације и препорука ПОСП-а, сазнаје "Дан".

Свих 13 амандмана који су усвојени добили су већинску подршку чланова ПОСП-а. Међутим, након што се и чланови ПОСП-а из Европског парламента данас изјасне о предложеним амандманима, у коначни текст декларације ући ће само они амандмани коју добију већину како црногорског тако и европског парламента, појашњено је Дневним новинама Дан.

Међу суштинским амандманима који су јуче добили подршку већине у црногорском одбору је амандман посланика Демократске партије социјалиста (ДПС) којим се констатује да је почетни дефицит у функционалности законодавне и извршне власти успорио реформе.

– Имаjући у виду неопходност свеукупног међупартиjског и друштвеног консензуса о будућем чланству Црне Горе у ЕУ, као и почетни дефицит у функционалности извршне и законодавне власти, што је успорило реформе, позивамо на конструктиван и инклузиван политички диjалог извршне и законодавне власти, као и на посвећеност свих парламентарних странака како би се превазишла тренутна поларизациjа политичке сцене, оjачале државне институциjе и побољшао напредак Црне Горе на путу ка ЕУ– гласи амандман ДПС-а.

Усвојен је и амандман ДПС-а којим су тражили да се у декларацију дода нова тачка у којој се констатује да је Црна Гора на удару хибридних активности трећих страна.

У дијелу нацрта декларације гдје се констатује негативан утицај пандемије Ковид-19 на црногорску економију која зависи од туризма, посланик Социјалдемократа Борис Мугоша је засебним амандманом тражио да се дода дио "изражава забринутост због високе стопе незапослености, изражене неликвидности привреде, повећања конкурентности и значајног раста цијена животних намирница и горива...", што је такође усвојено гласовима како опозиције тако и посланика власти.

Усвојен је и амандман посланика Мугоше којим позива на адекватну примјену закона о партнерству лица истог пола, која подразумијева и неопходност усаглашавања других закона са тим законом.

Преостали амандмани који су усвојени а предложени су од стране опозиције подразумијевају да умјесто ријечи "дијалог" у првом и другом ставу декларације стоји "широки међупартијски дијалог", што је био предлог посланика Мугоше, или "дијалог власти и опозиције", на предлог посланика ДПС-а.

То важи за други став декларације којим се, између осталог, подстиче на обновљене напоре на плану испуњавања привремених мjерила у поглављима владавине права 23 и 24 и апелуjе на црногорске власти да се усредсреде на давање приоритета предлозима закона коjи се односе на агенду реформи у вези са ЕУ, jачање политичке посвећености и широког међупартијског дијалога, коjи су потребни да се деблокираjу значаjни сегменти реформи у правосуђу, као и постизање опипљивих резултата и биланса остварених резултата у области борбе против организованог криминала и корупциjе, односно на први став декларације којим се поздравља подршка коjу jе ЕУ пружила Црноj Гори у постизању њеног наjзначаjниjег стратешког циља чланства у ЕУ и истиче да политичка воља и диjалог власти и опозиције остаjу суштински важни за постизање напретка у свеукупном процесу приступања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 15:21