Либерална партија / - фото: ЛП лого
01/04/2022 u 16:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЛП: Хитно формирати Владу; Црна Гора на ивици безвлашћа и потпуног институционалног расула

Одбиjањем да усвоjи санкциjе режиму у Русиjи коjе jе већ усвоjила читава Европа и демократски свиjет, Црна Гора себе ставља у срамотан положаj, поручили су из Либералне партије

Либерална партиjа позвала је све политичке актере, нарочито мандатара за састава 43. Владе Абазовића, да хитно предложи састав нове Владе како би Црна Гора што приjе добила стабилну извршну власт и изашла из зоне анархиjе коjа jоj виси као мач над главом.

- Црна Гора се налази на ивици безвлашћа и потпуног институционалног расула, без функционалне Скупштине, Владе, изабраних наjвиших правосудних и тужилачких функциjа. Одлазећа Влада коjу ниjе стало за било што осим за вођење личних и партиjских кампања, сваким даном коjим се продужава ова агониjа наноси све више штете држави и друштву- поручили су из Либералне партије.

Они додају да одбиjањем да усвоjи санкциjе режиму у Русиjи коjе jе већ усвоjила читава Европа и демократски свиjет, Црна Гора себе ставља у срамотан положаj остаjући jедина држава Европе и чланица НАТО коjа то ниjе урадила, урушаваjући сав легитмитет и углед коjи jе напорно стицала децениjама као поузан партнер, савезник и грађанско, демократско друштво.

- Све то даjе простора различитим екстремистима коjи ових дана приjете истакнутим активистима, па чак и бомбашким нападима по Црноj Гори, а коjе jе и сама Москва забранила као нацистичке организациjе - казали су из Либералне партије.

Они истичу да осим урушавања институционалног, друштвеног поретка и кредибилитета, Црна Гора трпи и страшне економске посљедице коjе ће грађанима наниjети озбиљну економску штету.

- Блокирањем Скупштине онемогућено jе смањење акциза на гориво чиjа jе циjена на историjском максимуму, циjене основних животних намирница рапидно расту, док jе Црна Гора изгубила чак и приступ европским фондовима подршке неспособношћу одлазеће Владе. Истоврмемено, техничка Влада и министри купуjу краткорочни социjални мир енормним задуживањима каква Црна Гора не памти коjа су поптуно урушила кредитни реjтинг Црне Горе. У оваквоj ситуациjи у каквоj се налази црногорска држава, друштво и грађани, императив jе и патриотски чин што хитниjе формирати проевропску и стабилну Владу коjа ће зауиставити ово понирање. Ту не смиjе бити никакавих калкулациjа, ни личних, ни партиjских, веч се искључиво водити националним интересима државе и грађана - закључују из Либералне партије. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 20:03