/ foto ilustracija
26/11/2022 u 10:59 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

LP: Uslovna podrška za jednog kandidata za Ustavni sud

Liberalna partija će na samoj sjednici Skupštine Crne Gore donijeti odluku o eventualnoj podršci jednom kandidatu za sudiju Ustavnog suda, za što je u ovom krugu neophodna 3/5 podrška

Liberalna partija će na samoj sjednici Skupštine Crne Gore donijeti odluku o eventualnoj podršci jednom kandidatu za sudiju Ustavnog suda,za što je u ovom krugu neophodna 3/5 podrška, najmanje 49 poslanika.

- Podrška za sva četiri kandidata je protivustavna i protivzakonita jer u tom slučaju ne bi imali pripadnike manjinskih naroda u toj instituciji, više puta smo to isticali, to moraju znati svi poslanici prilikom izjašnjavanja jer ih je Predsjednica Ustavnog odbora prilikom predlaganja kandidata dovela u zabludu. Neophodno je ostaviti prostor na narednom javnom pozivu za sudije Ustavnog suda, za poštovanje Ustavom garantovanih posebnih-manjinskih prava na srazmjernu zastupljenost u organima državne vlasti kao i čl.10 Zakona o Ustavnom sudu, kao imperativna norma, koji to pravo garantuje pripadnicima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica- navodi se u saopštenju.

Poručuju: "LP će, principijelno, eventualno podržati jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda, kako bi se deblokirao rad Ustavnog suda,koji je zajedno sa Ustavom, prvi suštinski čuvar države bez obzira na sve prevarne procedure stare-nove parlamentarne većine, prilikom predlaganja kandidata na posljednjem javnom pozivu ali i sva negativna njihova izjašnjavanja na ranijim javnim pozivima od avgusta 2020. godine".

- Kako je to više puta isticano iz LP i na sastancima lidera parlamentarnih partija podrška jednom kandidatu za sudiju Ustavnog suda biće uslovljena garancijom vlasti da će kao što su dužni voditi računa o srazmjernoj zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda, u narednoj popuni. LP će kao podržavalac velikih protesta građana pod nazivom “Ima nas” posebno i kontinuirano voditi računa o zahtjevima protestanata o povlačenju neustavnog Zakona o Predsjedniku Crne Gore, insistiranja na dogovoru oko sudija Ustavnog suda i skorom održavanju vanrednih parlamentarnih izbora,do njihovog ispunjavanja- navode iz Liberalne.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:46