Емануел Макрон / - SHUTTERSTOCK
17/06/2022 u 08:00 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Макрон припрема специјалног изасланика за Западни Балкан

Тиме би француска показала да је заинтересована за судбину држава Западног Балкана али и жељу да утиче на начин проширења Европске уније, који би требало да буде у складу нон - пејпера, који је француски предсједник Емануел Макрон упутио земљама Европске уније,

Француски предсједник Емануел Макрон ускоро би могао да одреди специјалног изасланика за Западни Балкан, сазнаје портал Дана из добро обавијештених дипломатских извора.

Тиме би француска показала да је заинтересована за судбину држава Западног Балкана али и жељу да утиче на начин проширења Европске уније, који би требало да буде у складу нон - пејпера, који је француски предсједник Емануел Макрон упутио земљама Европске уније, који предвиђа стварање европске политичке заједнице.

Француска жели да створи свеобухватан европски политички форум који не би био замјена за ЕУ, Савјет Европе или Организацију за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС), али би омогућио изградњу заједнице свих европских земаља, без обзира на њихов статус у ЕУ или односима са Европском унијом.

Идеју је први пут изнио предсједник Емануел Макрон прије мејсец дана и о њој ће се расправљати на сљедећем састанку Европског савјета 23. и 24. јуна у Бриселу.

Будући да изасланике за Западни Балкан већ имају САД, Њемачка, Велика Британија, али и Европска унија француски изасланик био би пети по реду. До сада су именовани Габријел Ескобар, Мануел Зарацин, Мирослав Лајчак и Стјуарт Пич.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:27