Брајовићева супруга о трошку грађана путовала 25 пута / - МАНС
03/12/2021 u 20:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МАНС: Супруга пратила Ивана Брајовића на 25 службених путовања

МАНС наводи и да је занимљиво такође да jе супруга Ивана Браjовића у више случаjева док jе била пратња делегациjе летjела „специjалним летом”, тj. државним авионом, док jе забиљежено да су чланови делегациjе на тим путовањима, ишли комерциjалним летовима

Док Генерални секретариjат Владе Црне Горе и даље од jавности криjе податке о летовима државним авионом, подаци о томе како су  предсjедници Скупштине Црне Горе, у посљедњих  пет година, користили ову бенефициjу више нису таjни. Истраживачки центар МАНС-а анализирао jе преко 50 летова коjи су у периоду од 2016 до 2021. године реализовани за потребе Скупштине, а подаци откриваjу могуће злоупотребе државног авиона у приватне сврхе.

– Невладина организациjа МАНС већ неколико година покушава да дође до података о коришћењу државног авиона због сумњи да су га наjвиши државни функционери нериjетко користили и за приватне потребе. Промjена власти, 30. августа прошле године, на многим нивоима, ниjе дониjела помаке у транспарентности. Тако jе нови Генерални секретариjат Владе наставио да од jавности криjе податке коjи могу да укажу на злоупотребу државне имовине. Са друге стране, Скупштина Црне Горе jе Истраживачком центру МАНС-а омогућила приступ диjелу података коjи су у њеном посjеду и односе се на летове реализоване у периоду од 2016. до краjа 2021. године – наводе из МАНС-а.

Како се истиче, наjвећи дио анализираних података односи се на бившег шефа парламента, Ивана Браjовића коjи jе за четири године свог мандата, државни авион користио 42 пута. Дарко Паjовић, за пет мjесеци, колико jе био шеф парламента, овим авионом летио jе осам пута, а актуелни предсjедник Скупштине Црне Горе, Алекса Бечић, за годину, два пута.

– Анализа података о Ивану Браjовићу открива да jе актуелни лидер Социjалдемократа често путовао у пратњи супруге Драгане Браjовић коjа га jе пратила на чак 25 службених путовања у иностраство. Према захтjевима за коришћење државног авиона, коjе jе анализирао МАНС, Браjовићева супруга jе била званични дио црногорске делегациjе шест пута, док jе као такозвана „пратња делегациjе” државним авионом летjела 19 пута! Као члан делегациjе, Драгана Браjовић jе обично присуствовала протоколарним просjетама Ивана Браjовића, док jе ван званичног протокола и о трошку грађана, супруга бившег шефа парламента посjетила Рим, Римини, Братиславу, Варшаву, Мароко, Тбилиси, Беч, Баку, Женеву, Талин, Берлин, Цирих, Луксембург, Анкару и Реjкjавик – истичу из МАНС-а.

МАНС наводи и да је занимљиво такође да jе супруга Ивана Браjовића у више случаjева док jе била пратња делегациjе летjела „специjалним летом”, тj. државним авионом, док jе забиљежено да су чланови делегациjе на тим путовањима, ишли комерциjалним летовима.

– У одговору на питања Истраживачког центра МАНС-а, бивши шеф парламента jе навео да jе лично покривао трошкове авио карата своjе супруге када ниjе била члан делегациjе. Ипак, у документациjи у коjу jе  МАНС имао увид, нема података да jе Браjовићева супруга путовала комерциjалним летовима. На питање за коjе летове jе лично платио карту своjоj супрузи, Браjовић ниjе хтио да одговори. Бившег шефа парламента Дарка Паjовића су на службеним путовањима,током његовог петомjесечног мандата на осам путовања пратили његови савjетници и преводиоци, те камермани и обезбjеђење. Актуелни предсjедник парламента, Алекса Бечић jе према достављеноj документациjи државни авион, за годину мандата, користио два пута, на летовима до Љубљане и Будимпеште. За разлику од Браjовића и Паjовића, документациjа о летовима Бечића ниjе садржала конкретна имена и функциjе чланова делегациjе – наводе из МАНС-а.

У одговору на додатна питања МАНС-а, из Бечићевог кабинета jе саопштено да су предсjедника на службеним путовањима државним авионом пратиле савjетнице Сандра Радевић и Дубравка Jоксимовић, сниматељи и преводиоци, те посланик Борис Богдановић, за кога су из кабинета саопштили да „без надокнаде, са другим члановима кабинета, помаже предсjеднику у организациjи приjема и посjета”.

– Из Владе Црне Горе jе прошле седмице саопштено да jе Генералном секретариjату наложено да након прибављања мишљења Агенциjе за националну безбjедност, обjави информациjе о коришћењу државног авиона. Ова одлука jе дониjета након што jе Национални савjет за борбу против корупциjе на високом нивоу почетком новембра влади упутио препоруку да поменути подаци буду обjављени – истакли су из МАНС-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:43