Duško MArković / - BOJANA CUPIC
12/07/2024 u 20:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Marković: Rezolucija o Jasenovcu nepotrebna, Crna Gora nema državnike

Crna Gora je Rezolucijom o Jasenovcu napravila veliku štetu, kako samoj državi, tako i našem evropskom putu, smatra bivši premijer i lider Stranke evropskog progresa Duško Marković.

- Rezolucija o Jasenovcu nam nije bila potrebna, to se desilo prije 80 godina. Ništa nam nije trebala. Hrvatska i danas sa velikim pijetetom obilježava taj genocid. Ispalo je kao da ta rezolucija relativizuje rezoluciju o Srebrenici - kazao je Marković u emisiji “Minula neđelja” na Aplus televiziji.

Upitan da li Crna Gora trenutno ima državnika, Marković je odgovorio da “nije sklon da odgovori da ljudi koji su na funkcijama imaju državničke potencijale”.

- Oni samo obnašaju državničke funkcije. Mada, smatram da je državnička kriza svuda u svijetu. Državnik mora da ima viziju, sposobnost liderstva, administrativne kapacitete… Danas opstaju samo autoritativni režimi - smatra Marković.

Prema njegovim riječima, između predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i premijera Milojka Spajića nema ni saradnje, a ni usaglašenosti oki glavnih državnih pitanja.

- Milatović i Spajić ne komuniciraju, jedan za drugoga govore da ne umiju da rade svoj posao. Parlament poziva Spajića na sjednicu, on ne dolazi. Mislim da u istoriji parlamentarizma nema takvog primjera, da se premijer ogluši o poziv Skupštine - ukazao je Marković.

Odbor za vanjsku politiku Hrvatskog sabora: Usvajanje rezolucije o Jasenovcu neprihvatljivo i nepotrebno

Poručio je da je Vlada nemarna, da je prisutan veliki stepen nesnalažljvosti, a i da članovi Vlade cijelu situaciju posmatraju kao igru.

- Njima sve ovo donosi privilegije, međunarodne kontakte, tu su svjetla i velika pozornica, a i žele da naprave korake za budućnost. Međutim, mislim da nisu svjesni da takvo ponašanje nosi sa sobom određene posljedice - ocijenio je Marković.

O državnom udaru: Odluke suda se moraju poštovati

Komentatišući današnju presudu za slučaj državnog udara, Marković je kazao da se odluka Višeg suda mora poštovatu.

- VDT je nadležna institucija za te optužnice, ali valja napomenuti da su sa promjenom vlasti došli su i novi tužioci. Dileme oko državnog udara ostaće i dalje, mada ovo nije pravosnažna presuda i vjerujem da će biti žalbi na ovu odluku. Javnost je uvijek oko tog bila podijeljena, a ja sam uvijek bio oprezan da ne komentarišem sudske odluke. Ovo je odluka Višeg suda, a kao građani treba da je prihvatimo i poštujemo. Vjerujem da je sud imao objektivne dokaze na stolu - rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, crnogorske institucije su devastirane, a na djelu je velika neodgovornost, neozbiljnost i javašluk u državnom aparatu.

- Crna Gora je izgubila sve što je nekada krasilo, prije svega to da je faktor stabilnosti u regionu. Danas se konfrotira sa svojim susjedima, gubi svoju državnu snagu i autoritet i ugled. Crnoj Gori moramo vratiti državno dostojanstvo - zaključio je Marković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. septembar 2024 19:30