Jована Маровић / - УРА
27/11/2021 u 12:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Маровић (УРА): Коалициони споразум у Њемачкоj добар сигнал за регион

Каже да радуjе и улога коjу ће Зелени имати у новоj влади Њемачке, односно, и преузимање ресора спољних послова, те проjекциjе важне улоге и позициjа коjе ће преузети у следећоj Европскоj комисиjи

Истицање кључних приоритета за интеграциjу Западног Балкана у коалиционом споразуму партиjа коjе ће формирати нову владу у Њемачкоj jе добар сигнал за Западни Балкан и интеграциjу региона. Будући да jе процес већ извjесно вриjеме у застоjу, те да због тога jедним диjелом и стагнираjу реформе у шест балканских држава, охрабруjуће jе то што се интензивирање преговора са Црном Гором и Србиjом, отварање првих преговарачких поглавља са Сjеверном Македониjом и Албаниjом, те визна либерализациjа за Косово, нашло међу овим приоритетима, Jована Маровић, потпредсjедница Грађанског покрета УРА.

- Њемачка, од самог почетка и настанка ЕУ, чини jезгро држава коjе управљаjу процесима, заговараjу дубљу интеграциjу, па jе самим тим што jе оволика пажња посвећена Западном Балкану то знак да се од политике проширења не одустаjе, те да су наведени кораци кључни за помjерање процеса са мртве тачке.

За Црну Гору, конкретно, ово значи да ће се, уз промjену расположења држава чланица ЕУ и наjаве ревитализациjе процеса проширења, као и уз постоjећу политичку вољу у земљи да се направе одлучуjући заокрети у реформама, искористити наредну годину да направи кључне помаке и учинити све што jе у њеноj моћи да добиjе завршна мjерила у оквиру поглавља 23 и 24 коjа се односе на владавину права - каже Маровић.

Каже да радуjе и улога коjу ће Зелени имати у новоj влади Њемачке, односно, између осталог, и преузимање ресора спољних послова, те проjекциjе важне улоге и позициjа коjе ће преузети у следећоj Европскоj комисиjи.

- У последње вриjеме jе и клуб Зелених у Европском парламенту изузетно активан у односу на дешавања на Западном Балкану и стоjи чврсто уз прогресивне партиjе коjе се боре против ауторитарних режима, залажу за одлучну борбу против корупциjе и организованог криминала и заштиту животне средине, као jедно од основних права грађанки и грађана. УРА jе поносна што jе међу овим прогресивним грађанским партиjама и што припада породици европских зелених, а ово представља и велику обавезу у ширењу ових идеjа у Црноj Гори и на Западном Балкану, а чему смо посебно посвећени - наводи Маровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 08:30