/ - FOTO: MINISTARSTVO
17/04/2024 u 10:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Martinović – Skylakakis: Crna Gora otvorena za razmjenu iskustava u oblasti zaštićenih morskih područja

Razmjena iskustava sa Republikom Grčkom u oblasti upravljanja zaštićenim morskim područjima su važna za Crnu Goru koja je na putu ka Evropskoj uniji.

To je poručeno sa sastanka grčkog ministra životne sredine i energetike Theodorosa Skylakakisa i ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimira Martinovića.

Sastanak je održan u Atini, gdje ministar Martinović boravi povodom održavanja velike konferencije o moru pod sloganom Our Ocean.

Ministar Martinović je rekao da Grčka, sa svojim iskustvima, može pomoći Crnoj Gori u oblasti efikasnijeg upravljanja zaštićenim područjima u moru i time doprinjeti očuvanju vrijednog biodiverziteta.

- Kao mediteranska zemlja i dio mediteranske zajednice koja sve više napora ulaže na polju zaštite mora, kako zbog naših dobrobiti tako i dobrobiti svih nas na planeti, veliko nam je zadovoljovoljstvo što imamo priliku da budemo dio ove važne konferencije -rekao je miniatar Martinović.

Pozivajući se na obavezu postizanja cilja zastite 30by30, ali i na potrebu zaštite svog bogatog biodiverziteta u moru, ministar je podsjetio da je Crna Gora 2021. godine proglasila tri zaštićena područja (Platamnu, Katič i Stari Ulcinj), kao i da je sada u proceduri i zaštita područja Sopot i Dražin vrt. 

- Na taj način Crna Gora pokazuje svoju spremnost da ide ka postizanju cilja od 30 odsto zaštite u dijelu Jadranskog mora, čime se pridružuje i ostalim državama u basenu Mediterana, posvećenih postizanju ovog ambicioznig cilja -poručio je Martinović.

Ministar Skylakakis je govorio o razvoju projekta koji podrazumijeva elektronsko praćenje svih aktivnosti na moru i kontrolu ribolova, što bi, kako je istakao, bilo važno i za zaštitu morskog ekosistema Crne Gore.

Poručio je da je Grčka otvorena da podijeli svoja iskustva sa Crnom Gorom u oblasti zaštite životne sredine i da će svaku inicijativu ili zahtjev pažljivo razmotriti.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:29