Miloš Mašković / - FOTO: TVITER
25/12/2023 u 10:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mašković: Smanjiti izdatke za ugovore o djelu, povećati podršku podstanarima, mladima i LGBTQ

Predložio je dupliranje podrške podstanarima i mladima, odnosno povećanje podrške za podstanare sa 100 na 200 hiljada eura

Šef Kluba odbornika SD-LP u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković uputio je više amandmana na Prijedlog odluke o budžetu Glavnog grada - Podgorica za 2024. godinu.

On je zatražio da se iznos opredijeljen za ugovore o djelu, za koje je Glavni grad planirao da opredijeli 992 hiljade eura, umanji na 600 hiljada eura, te da se umanjenjem tih sredstava poveća podrška podstanarima, mladima i LGBTQ populaciji.

Predložio je dupliranje podrške podstanarima i mladima, odnosno povećanje podrške za podstanare sa 100 na 200 hiljada eura i za budžet Kancelarije za mlade sa 25 na 50 hiljada eura, kao i podrške za Kancelariju za LGBTQ lica sa 15 na 35 hiljada.

- Neophodno je pružiti podršku podstanarima koji su posebno pogođeni drastičnim rastom cijena zakupa u Glavnom gradu. Sa druge strane, o neophodno je Kancelarija za mlade unaprijedi i proširi svoje programe i usluge, od edukativnih inicijativa i profesionalnog razvoja do promocije aktivizma i društvenog angažmana mladih. Dodatna sredstva podrške maldima biće ključna za stvaranje novih mogućnosti za mlade, uključujući stipendije i prakse, koje su neophodne za njihov razvoj i pripremu za tržište rada. Povećanje podrške LGBTQ populaciji ogleda se u potrebi unapređenja položaja LGBTQ populacije u Glavnom gradu - poručio je Mašković.

- Navedena predložena povećanja podrške bila bi obezbijeđena bez povećanja iznosa ukupnog budžeta, već kroz racionalizaciju neproduktivnh troškova u budžetu. To bi se prevashodno realizovali kroz umanjenje stavke za ugovore o djelu, usljed činjenice da se model angažovanja spoljnih saradnika po osnovu ugovora o djelu često koristi na načine koji nisu u skladu sa njegovom prvobitnom namjenom, što dovodi do niza problema, uključujući nedovoljnu zaštitu radnih prava ili nejednak tretman zaposlenih. Ugovori o djelu, iako su korisni za fleksibilnost i specifične kratkoročne projekte, ne bi trebali biti sredstvo za redovno zapošljavanje pojedinaca na duži period ili zadovoljavanje partijskih apetita - zaključio je Mašković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 02:56