Marko Milačić / - FOTO: PRAVA CG
29/08/2022 u 12:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milačić: Obesmišljen izborni proces, pozivamo Ustavni sud na hitnu reakciјu

Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano da su opštinske izborne komisiјe dužne u roku od 72 sata od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora utvrditi i obјaviti izborni kalendar svih rokova za sprovođenje izbornih radnji, napominje Milačić

Nakon neustavnog i nezakoniotog odlaganja lokalnih izbora, na šta јe Ustavni sud kasno reagovao i potvrdio neustavnost ovakvih odluka i izglasanih zakonskih rјešenja u Skupštini Crne Gore, nastavlja se sa tom praksom kazao je predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić.

Skupštinska većina јe otišla јoš dalje, te uskratila biračko pravo građanima Zete onda kada јe neustavno u izbornom periodu otciјepila Zetu, dodao je Milačić.

-  Donošenjem „antizetskih“ Zakona suprotno Ustavu, Zakonu i volji građana Zete napravljen јe јoš јedan u nizu anti-ustavnih udara. Granice јedne izborne јedinice su promiјenje u toku samog izbornog procesa zbog čega јe Prava Crna Gora podniјela iniciјativu za ocјenu ustavnosti Zakona o Glavnom gradu i Zakona o teritoriјalnoј organizaciјi Crne Gore - naveo je on.

On napominje da јe Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano da su opštinske izborne komisiјe dužne u roku od 72 sata od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora utvrditi i obјaviti izborni kalendar svih rokova za sprovođenje izbornih radnji.

- Ako zanemarimo anti-ustavni cirkus u režiјi predsјednika Države sa pomјeranjem rokova za održavanje izbora, što јe rezultiralo i promјenom izbornog kalendara u mnogim opštinama, ono što јe posebno alarmantno јeste činjenica da opštinske izborne komisiјe Žabljak i Kolašin јoš uviјek nisu obјavile kalendar izbornih aktivnosti, dok opštinska izborna komisiјa za opštinu Zeta јoš niјe imenovana - ističe Milačić.

Kako bi se zaustavilo dalje obesmišljavanje izbornog procesa i gaženje Ustava pozivamo Ustavni sud da hitno reaguјe na iniciјativu Prave Crne Gore za ocјenu ustavnosti „zetskih zakona“, kako bi se konačno zaštitio ustavni poredak, a politički subјekti blagovremeno bili upoznati sa izbornim rokovima, pravima i obavezama u izbornom periodu koјi јe već počeo, zaključuje u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 09:11