Jakov Milatović i Zoran Milanović / - KABINET PREDSJEDNIKA CRNE GORE
04/09/2023 u 18:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović: Brod Jadran pripada Crnoj Gori; Milanović: Ima važnijih tema

Milatović je dodao je da je Crna Gora otvorena za dijalog

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović rekao je  u Zagrebu da je brod Jadran u vlasništvu Crne Gore, ali da je Podgorica otvorena za dijalog o tom pitanju, dok hrvatski predsjednik Zoran Milanović poziva na finansijsko održivo rješenje tog pitanja i kaže da ima važnijih tema od te.

- Činjenično stanje govori da je u vlasništvu Crne Gore, mislim da je naša pozicija jasna- rekao je Milatović. 

Dodao je da je Crna Gora otvorena za dijalog.

- I sa suprugom imam otvorenih pitanja. Normalno je da dvije prijateljske države imaju otvorena pitanja - naveo je Milatović.

Milanović je rekao da je "nevjerojatna jagma koja postoji za brodovima iz vremena Josipa Broza Tita - Jadran, Galeb" i da se nada da će se pronaći način za finansijski održivo rešenje tog pitanja.

- Možda treba naći neko rešenje da se zajednički finansira. Nadam se da postoji neko rešenje koje vodi računa o troškovima jer je njegovo održavanje skupo za pojedinačne države - rekao je Milanović, dodavši da "ima puno važnijih tema".

Očekuje se da će to pitanje biti tema sastanka Milatovića i premijera Andreja Plenkovića u Banskim dvorima.

Plenković je rekao prošle sedmice na Strateškom forumu na Bledu da tema treba biti predmet bilateralnih razgovora te da se mora pronaći rješenje koje uzima u obzir "činjenicu da je školski brod Jadran simboličan za brojne Hrvate – pomorce, one koji su se na njemu školovali i na njemu radili".

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 01:22