Predsjednik Milatović na Samitu Političke evropske zajednice / - NEBOJSA MEDO PERKOVIC
18/07/2024 u 19:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Milatović: Budućnost Crne Gore je u Evropskoj Uniji

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovao je danas na samitu Evropske političke zajednice u okviru kojeg je imao brojne bilateralne susrete sa predstavnicima ostalih evropskih država.

- Bilo je veliko zadovoljstvom po treći put predstavljati Crnu Goru na Evropskoj političkoj zajednici, ovoga puta na poziv britanskog premijera. Ovo je važna platforma na kojoj Crna Gora, kao zemlja koja još uvijek nije članica Evropske unije, može sa ostalim članicama da diksutuje o veoma važnim evropskim temama. Ovoga puta to su bile teme o migracijama, teme demokratskog razvoja i teme u povezanosti, kako u dijelu energetike tako i u dijelu saobraćajne infrastrukture- kazao je Milatović.

Takođe, kako je kazao, je bila privilegija biti jedan od kopredsjedavajućih panela o očuvanju i odbrani demokratije.

- Mislim da je na taj način uloga Crne Gore u okviru Političke evropske zajednice dodatno ojačana - kazao je Milatović nakon Samita.

Tokom samita predsjednik Crne Gore je imao važne susrete sa kolegama iz Hrvatske, Francuske, predstavnicima Njemačke, kao i sa domaćinom, novoizabranim premijerom Velike Britanije, Kir Starmerom.

- Na bilateralnim sastancima sam dobio snažnu podršku ovih zemalja. Složili smo se da je budućnost Crne Gore u Evropskoj Uniji. Obećao sam da ćemo u narednom periodu pokazati odgovornost, kada su u pitanju krucijalne reforme, vladavina prava i održiv ekonomski razvoj - kazao je Milatović.

U razgovoru sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem je poslata snažna poruka očuvanje dobrosjusjedskih odnosa sa republikom Hrvatskom.

- Takođe sam imao konkstuktivan razgovor sa njemčakim kancelarom Šolcom. Složili smo se da u narednom periodu Crna Gora dodatno mora staviti fokus na odgovornost prema reformama - istakao je predsjednik.

On je izdvojio i razgovor sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom.

- Znate da je Francuska ranije bila rezervisana po pitanju proširenja. Mislim da je to sad promijenjeno i da je promjena uslijedila nakon brojnih razgovora koje sam imao sa Makronom. Sada Crna Gora u Francuskoj ima prijatelja kada je u pitanju naša evropska budućnost - naglasio je Milatović.

Predsjednik Cren Gore je imao i veoma važan razgovor sa novim bitranskim premejerom.

- Crna Gora i Britanija imaju posebne strateške odnose u okviru NATO porodice. Još jednom je ponovljeno prijateljstvo i strateško partnerstvo - zaključio je Milatović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 00:39