Milatović u Pragu / - FOTO: PREDSJEDNIK
31/08/2024 u 13:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Milatović: Crna Gora u EU do 2028. godine je realan cilj; Vučić: Neće biti novih članica prije 2030.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je da sada postoji prilika da Crna Gora uđe u Evropsku uniju (EU) do 2028. i da taj trenutak treba iskoristi, dodajući da bi to bila poruka za druge da je proces proširenja živ.

“Crna Gora je 2012. godine otvorila pregovarački proces i zemlja smo predvodnica, ali umorni smo od trčanja, ušli smo u finalnu fazu i hoćemo da postanemo 28. država članica do 2028. godine. To možda jeste ambiciozan cilj ali i realan”, poručio je Milatović.

Kazao je da je u aktuelnom trenutku proces proširenja veoma važan i da je Crna Gora mala zemlja koja veoma lako može da postane dio EU.

- Koristimo euro već dvije decenije, članica smo NATO-a od 2017., dakle sa aspekta geopolitike i savezništva, mi smo već tamo. Usklađujemo svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku sa Evropskom unijom. Jedini smo otvorili sva poglavlja, zatvorili 3 i nadamo se da ćemo do kraja godine zatvoriti još nekoliko”, rekao je Milatović.

Dodao da je u nacionalnom interesu Crne Gore da cio region Zapadnog Balkana postane dio EU i da je svaki uspjeh susjeda i uspjeh naše države, te da je regionalna i ekonomska saradnja bila važan preduslov i kada se formirala Evropska unija.

image

Milatović u Pragu

- FOTO: PREDSJEDNIK

Vučić: Ne vjerujem da će Crna Gora biti dio EU 2028.

S druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da nije optimističan.

- Svi vide prilike, ponovno oživljavanje procesa, ali ne vjerujem. Želim sve najbolje Crnoj Gori, ali ne vjerujem da će biti dio EU 2028, a ne vjerujem ni da ćemo mi biti članica 2028, istakao je Vučić.

Vjeruje da prije 2030. neće biti novih članica EU.

- To je moje procjena, a to je praktično sjutra. Svi želimo da budemo dio EU, ali nijesmo sigurno kako će situacija izgledati u zemljama članicama. Ukrajina i Moldavija dobijaju momentum, sto je razumljivo, ali istovremeno postoji javna iscrpljenost unutar EU po pitanju prosirenja- dodao je Vučić.

(VIDEO) Milatović: Govorim srpskim jezikom

Pored Milatovića na forumu učestvuje i bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

GLOBSEC Forum, jedna od najistaknutijih evropskih platformi za dijalog, ima za cilj da ukaže na rastući značaj Centralne i Istočne Evrope u globalnoj bezbjednosti. Ovogodišnji forum okupiće više od 1.500 učesnika iz preko 70 zemalja svijeta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 09:04