Jakov Milatović sa Odil Reno Baso / - KABINET PREDSJEDNIKA
13/02/2024 u 14:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović: EBRD je naš ključni strateški partner u kreiranju održive ekonomije

Upravo uz podršku partnera iz EBRD-a naša administracija unapređuje svoje kapacitete i priprema se za što bolje iskorištavanje pristupnih fondova EU - istakao je predsjednik države

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović priredio je u Rezidenciji na Cetinju radni doručak za predsjednicu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno Baso i članove njene delegacije, što predstavlja drugi susret predsjednika države i predsjednice EBRD-a nakon prošlogodišnjeg susreta u Londonu.

- EBRD je naš ključni strateški partner u kreiranju održive ekonomije i posebno je važna ekspertska podrška i povoljni uslovi za kreditiranje nastavka izgradnje autoputa, ali i svih drugih velikih i izazovnih infrastrukturnih projekata - kazao je Milatović.

Tokom razgovora, Milatović je predstavnike EBRD-a upoznao sa rezultatima koje je Crna Gora postigla u prethodnom periodu na polju vladavine prava i nezavisnosti institucija što, kako je ocijenio, otvara prostor za dalje inteziviranje investicionog ciklusa u našoj zemlji.

- Upravo uz podršku partnera iz EBRD-a naša administracija unapređuje svoje kapacitete i priprema se za što bolje iskorištavanje pristupnih fondova EU - istakao je predsjednik države.

image

Jakov Milatović sa Odil Reno Baso

- KABINET PREDSJEDNIKA

Milatović je ukazao na značajne potencijale koje Crna Gora ima na polju obnovljivih izvora energije, naglasivši da postoji interesovanje međunarodnih investitora, posebno za solarnu energiju koja, kako je kazao, do sada u našoj zemlji nije u potpunosti iskorištena.

Reno Baso podržala je našu državu u daljem sprovođenju reformi i privlačenju stranih investicija u pravcu pridruživanja EU u skladu sa strateškim prioritetima EBRD-a, koji uključuju plan zelene tranzicije, poboljšanje kapaciteta privatnog sektora i povezanosti, uključujući prekogranični transport, energetiku i digitalnu povezanost.

image

Odil Reno Baso

- KABINET PREDSJEDNIKA

Sagovornici su saradnju Crne Gore i EBRD-a ocijenili kao odličnu i sadržajnu, podsjetivši  na brojne zajedničke projekte koji su u prethodnom periodu realizovani u našoj državi.

Takođe, Milatović je ukazao na doprinos EBRD-a u smislu jačanja konkurentnosti naših malih i srednjih preduzeća i istakao važnost da uz podršku EBRD-a u najskorijem roku dođe do uspostavljanja kreditno-garantnog fonda.

Na kraju je poručio da Crna Gora ima veliku razvojnu šansu na polju zelene tranzicije, za šta je zatražo podršku EBRD-a i u narednom periodu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 00:44