JAKOV MILATOVIĆ / - JAKOV MILATOVIĆ
21/09/2023 u 20:21 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović na Skupštini UN: Pristupanje Crne Gore EU obezbjeđuje trajni mir i prosperitet regionu

U Crnoj Gori imamo različita mišljenja o mnogim pitanjima ali svi se slažemo da je mir nešto što nema alternativu

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović obratio se Skupštini Ujedninjenih nacina ističući da je Crna Gora uz Ukrajinu i još jednom izrazio osudu ničim izazvane agresije koju je na tu zemlju pokrenula Rusija.

Milatović je naglasio da je članstvo Crne Gore važno za našu zemlju, ali i region i samu Evropu.

- Pristupanje Crne Gore EU kao i Zapadnog Balkana obezbjeđuje trajni mir i prosperitet. Pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji značio bi snažan podstrek svima u regionu, ali i članicama EU da je ideja zajedničkog života još uvijek živa - poručio je Milatović.

Poručio je da je Crna Gora predana miru i čvrsto posvećena podržavanju savih napora u pravcu očuvanja mira u svijetu.

- Snažno se zalažemo za posao koji obavljaju mirovne snage u svijetu i više ćemo u anrednom periodu podržavati učešće naših snaga u tim jedinicama. Crna Gora odlučna na kursu evroaptlanske budućnosti i multilateralizma - kazao je Milatović.

On se osvrnuo na krvavi raspad Jugoslavije naglašavajući da smatra da svi u regionu treba da rade na propvenciji da se istorija u našem regionu više ne bi ponavljala.

Kako je kazao, u Crnoj Gori imamo različita mišljenja o mnogim pitanjima "ali svi se slažemo da je mir nešto što nema alternativu".

- Mi istinski vrednujemo svoju slobodu i ponosni smo i zahvalni našim precima što imamo što da štitimo - kazao je Milatović.

- Još nažalost živimo u svijetu u kojem se osnovne slobode i pravo na život ne podrazumijevaju - kazao je Milatović i izrazio nadu da će cijeli svijet stati u odbranu prava i ljudskih života te da će Crna Gora dati doprinos tom cilju.

Kako je rekao, postoji dijapazon izazova koji čine prepreke održivom razvoju, ali da uprkos tome imamo snage da idemo naprijed.

- Ciljevi održivog razvoja imaju više izazova nego što se mislilmo. Međunarodna zajednica mora da uloži više napora u borbi sa klimatskim promjenama i gubitkom biodiverziteta - poručio je on. 

On je podsjetio da je Crna Gora usvajanjem deklaracije 1991. godine postala prva ekološka država na svijetu, i da je time postala prva zemlja koja je posvećenost održivom razvoju ugradila u temelje države.

On se osvrnuo i siromaštvo u svijetu naglašavajući da je Crna Gora fiskalnom reformom u polwednje dvije godine omogućila  socijalnu reformu što je omogućilo dječji dodatak za svu djecu i besplatne udženike.

- Sve te mjere pomomažu da se uhvatimo u koštac sa neravniopravnošću i siromaštvom - poručio je on.

Crna Gora posvećuje i pažnju zaštiti i promociji ljudskih prava kazao je Milatović i izrazio uvjerenje da će uskoro i najmanja među manjinskim grupama u našoj zemlji, kao što je romska populacija, imati svog predstavnika u parlamentu.

On je poručio da svijet mora sarađivati na pronalasku rješenja migrantske krize koja pogađa svijet, i u zemljama odredištaq i u zemljama porijekla migranata.

- Crna Gora je otvorili vrata za najveći broj Ukrajinaca po glavi stanovnika u Evropi. regulisanje pravnog statusa Ukrajinaca dobilo jednoglasnu podršku svih parlamentarnih stranaka - saopštio je Milatović na skupštini UN.  

On je saopštio da je Crna Gora pokrenula kandidaturu za članstvo u Savjetu bezbjednosti tokom 2026. i 2027. godine i pozvao članice UN da je podrže.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 22:59