Emisija Pretres / - FOTO: RTCG
24/06/2023 u 07:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milatović pokazao da je raspoložen i za kritiku i za konstruktivan razgovor

Milatović je juče primio predstavnike NVO u oblastima vladavine prava i evropskih integracija, a u okviru šireg dijaloga sa NVO sektorom po pitanju daljeg demokratskog napretka države

Konsultacije predsjednika države Jakova Milatovića sa predstavnicima nevladinog sektora dobra su poruka i pokušaj da se otvore neka važna pitanja na putu ka EU, ocijenjeno je u emisiji “Pretres” na Radiju i Televiziji Crne Gore.

Milatović je juče primio predstavnike NVO u oblastima vladavine prava i evropskih integracija, a u okviru šireg dijaloga sa NVO sektorom po pitanju daljeg demokratskog napretka države.

Izvršna direktorica Centra za građanske slobode CEGAS Marija Kalezić Popović kaže da je jučerašnji razgovor kod predsjednika Milatovića trajao četiri sata, a da su na sastanku bili predstavnici osam nevladinih organizacija, prenosi portal RTCG.

- Mogli smo predsjedniku da predočimo sve ono što su pitanja za koja se zalažemo, sve ono što bi mogli biti prioriteti nove vlade i novog saziva Parlamenta i koliko je važno i bitno da se dođe do brzog formiranja vlade i da se stvori dobar uslov za rad i konstruktivan dijalog među poslanicima - ističe Kalezić Popović.

Pravosuđe, rad Tužilačkog savjeta bile su neke od tema, a kako ističe Kalezić Popović, a saglasili su se da je nužno što prije izvršiti ključna imenovanja i izabrati ključne pozicije u pravosuđu, posebno VDT-a.

Ona ističe i da razgovor kod predsjednika apsolutno ne može okarakterisati kao “pro forma”.

- Predsjednik je pokazao suštinsku zainteresovanost za sve oblasti i teme koje smo otvorili, i prilično aktivno i zainteresovano učestvovao i želio od nas da čuje kako bi mi rješili neku problematiku. To je jako važno za cjelokupan civilni sektor - navela je Kalezić Popović.

CEGAS se bavi i radom mjesnih zajednica, a kako kaže Kalezić Popović, Milatović je i za tu temu pokazao značajno interesovanje.

- U tom projektu u više navrata pokušali smo da organizujemo sastanke sa čelnicima opština i mogu da kažem da je bilo teže doći do njih, nego sada do predsjednika i on je više bio raspoložen i za kritiku i da za konstruktivan razgovor - navela je Kalezić Popović.

Marko Pejović, program direktor NVO UZOR, nije juče bio na konsultacijama kod predsjednika države, koje će biti nastavljene, ali kaže da u prethodnom periodu od nadležnih institucija, nijesu dobijali odgovore na adekvatan način.

- Važno je što je predsjednik pozvao predstavnike civilnog sektora na konsultacije. Ovo može biti i pozicioniranje predsjednika u odnosu na ono što je bila ranije praksa, ali i iskorišćavanje političkog momenta u svoju korist. Vjerujem da su predstavnici civilnog sektora prilično zadovoljno izašli sa sastanka, ali nisam siguran koliko to može zaista doprinijeti sa pozicije predsjednika i samom formiranju vlade i drugim pitanjima - kazao je Pejović.

I Pavle Ćupić iz Građanske alijanse pozdravlja inicijativu predsjednika da sa civilnom sektorom otvori konsultacije.

- Mislim da je mnogo otvorenih pitanja na kojim treba raditi u narednom periodu”, kazao je Ćupić.

Podsjeća da po Ustavu predsjednik nema velike nadležnosti, ali je jedini biran neposredno od građana.

- Ovo je dobar korak i nadam se i da će predsjednik iskoristiti svoja autoritet da aktuelizuje neke teme i da pokuša da ih nametne - zaključio je Ćupić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 05:47