Jakov Milatović / - FOTO: MIćKO VUJISIć
07/12/2023 u 09:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović u Briselu na poziv Mišela: Samit Evropske unije - Zapadni Balkan uoči decembarskog zasijedanja Evropskog savjeta

Tokom samita predsjednik Milatović imaće više bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima Evropske unije, predstavnicima Evropske investicione banke, EBRD-a, Svjetske banke i RCC-ja

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće 13. decembra u Briselu na Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan, na poziv predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela.

- U pozivnom pismu se navodi da države Zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu, što je i geostrateški imperativ, posebno nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Prioritet evropskih integracija biće ubrzanje sprovođenja neophodnih reformi, zajednička posvećenost evropskim vrijednostima i principima, kao i usaglašenost sa politikama i odlukama Evropske unije - navodi se u saopštenju iz Kabineta predsjednika.

Istovremeno, kako se dodaje, treba unaprijediti i postepenu integraciju kako bi države Zapadnog Balkana bile što bliže Evropskoj uniji, a građani osjetili benefite. 

Preduslovi za to su, kako se ističe u pismu, jačanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

Tokom samita predsjednik Milatović imaće više bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima Evropske unije, predstavnicima Evropske investicione banke, EBRD-a, Svjetske banke i RCC-ja.

Sastanak lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, koji se organizuje uoči decembarskog zasijedanja Evropskog savjeta, biće odlična prilika za razmjenu mišljenja o brojnim važnim temama, navodi se u pozivnom pismu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 11:38