Milatović u Viljnusu / - PREDSJEDNIK CRNE GORE
11/04/2024 u 17:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović u Viljnusu: Crna Gora ima interes da postane pridruženi partner Inicijative tri mora

Crna Gora ima višestruki interes da postane pridruženi partner Inicijative tri mora, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na Samitu Inicijative tri mora u Viljnusu.

Milatović učestvuje na devetom Samitu Inicijative tri mora u Viljnusu na poziv litvanskog predsjednika Gitanasa Nausede. Radi se o prvom učešću Crne Gore na ovom događaju koji se od svog osnivanja redovno održava na predsjedničkom nivou.

U svom obraćanju, Milatović je istakao da se vizija Inicijative tri mora, koja uključuje jačanje povezanosti, promovisanje ekonomskog razvoja, snaženje energetske bezbjednosti i sajber sigurnosti regiona u potpunosti podudara sa ciljevima naše zemlje u kontekstu evropskog integracionog procesa.

Milatović sjutra na samitu "Inicijative tri mora"

- Inicijativa daje dodatnu vrijednost saradnji Crne Gore sa EU, kroz implementaciju regionalnih infrastrukturnih projekata, bolju povezanost s ostatkom Evrope, kao i kroz ubrzanje zelene i digitalne tranzicije, kazao je Milatović.

image

Milatović u Viljnusu

- PREDSJEDNIK CRNE GORE
image

Milatović u Viljnusu

- PREDSJEDNIK CRNE GORE

Ukazao je da naša država posvećeno radi na ispunjenju preostalih kriterijuma iz pregovaračkih poglavlja, te podsjetio da Crna Gora kao članica NATO-a i predvodnik u procesu evropskih integracija nastoji da bude punopravna članica EU do 2028. godine.

Milatović je zaključio kako Crna Gora ima višestruki interes da postane pridruženi partner Inicijative tri mora i izrazio očekivanje da će to biti formalizovano na Samitu u Poljskoj iduće godine.

Inicijativa tri mora u kontekstu izmijenjenih geopolitickih okolnosti sve je relevantnija multilateralna platforma. Danas broji 13 zemalja članica Evropske unije. Strateški partneri Inicijative su SAD, Evropska komisija, Njemačka, a od ove godine i Japan.

Pored pridruženih zemalja Ukrajine i Moldavije, ovogodišnjem Samitu prisustvovali su i počasni gosti - delegacije Crne Gore, Izraela, Turske, Finske, Ujedinjenog Kraljevstva i Španije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 20:40