Sonja Milatović / DPS
11/04/2024 u 19:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović: Vladajuća većina ruši temeljne principe vladavine prava

Parlamentarna većina instant intervencijama na sistemskim zakonima, bez javne rasprave i mišljenja Evropske i Venecijanske komisije, atakuje na pravni poredak i ruši temeljne principe vladavine prava, ocijenila je poslanica DPS-a Sonja Milatović.

Milatović je kazala da su, nakon što niti jedan poslanik Zakonodavnog odbora nije podržao izmjene Zakona o Ustavnom sudu, bili uvjereni da su poslanici većine shvatili da nije moguće neustavnim i antisistemskim zakonskim rješenjima dopisivati Ustav, koji je već propisao uslove za prestanak funkcije sudija Ustavnog suda.

- Međutim, “pravna pamet" Pokreta Evropa sad osmislila je izmjene Zakon o penzijsko invalidskom osiguranju (PIO) i dodatno iskompromitovala sad već očitu namjeru da neustavno produže mandat predsjedniku Ustavnog suda, navela je Milatović, koja je i potpredsjednica Zakonodavnog odbora.

Radunović: Povlačimo iz procedure Predlog izmjena i dopuna zakona o Ustavnom sudu

Ona je u saopštenju ocijenila da parlamentarna većina instant intervencijama na sistemskim zakonima, bez javne rasprave i mišljenja Evropske i Venecijanske komisije, atakuje na pravni poredak i ruši temeljne principe vladavine prava – zbog jednog čovjeka.

- Ali i svjesno umanjuju mogućnost da se dobiju privremena mjerila za pregovaračka poglavlja 23 i 24 (IBAR), dodala je Milatović.

IBAR je tu, ako mu se ne izmaknemo

Prema njenim riječima, upornost i brzina kojom “štancuju antisistemske amandmane” dodatno produbljuju sumnju u otvoreni politički uticaj na najvišu ustavno pravnu instancu.

Milatović je kazala da brine ćutanje ministra pravde i Vlade, ali i Sudskog savjeta.

- Koji bi zbog sopstvenog profesionalnog digniteta morali jasno da se ograde od ove pravne lakrdije, koja nije primjerena uređenim demokratskim sistemima, navela je Milatović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:05