Jakov Milatović  / - FOTO: PRTSC/VLADA CRNE GORE
09/06/2024 u 14:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Milatović vratio dva "IBAR zakona"

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović donio je ukaze o proglašenju deset IBAR zakona koji su u prethodnim danima usvojeni u Skupštini Crne Gore.

Milatović je istakao da, kako je ranije najavio, iz razloga poznatih javnosti, je vratio na ponovno odlučivanje Skupštini Zakon o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu Crne Gore, kojim se smanjuje kriterijum za izbor direktora RTCG-a sa važećih 10 na pet godina radnog iskustva.

- Smatram da se usvojenim rješenjem zanemaruje značaj javnog servisa i dovodi u pitanje njegova uređivačka nezavisnost, posebno cijeneći stavove stručne javnosti o predmetnom pitanju. Takođe, mišljenja sam da usvojene izmjene predstavljaju korak unazad u odnosu na važeće rješenje, te da su u suprotnosti sa uporednom praksom i konceptom jačanja upravljačke odgovornosti i profesionalizma - naglasio je Milatović.

Na ponovno odlučivanje Skupštini vratio sam i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudovima. Naime, usvojenim Zakonom predviđa se da predsjednik i članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, kojima prestaje mandat usljed isteka vremena na koje su birani, nastavljaju da vrše dužnost do izbora novih članova, a najduže do dvije godine, kazao je.

- Ukazao sam da je navedeno rješenje upitno u kontekstu usaglašenosti sa Amandmanom VIII stav 7 Ustava Crne Gore kojim je utvrdjeno da mandat Sudskog savjeta traje četiri godine. Primjenom usvojenog rješenja, članstvo u Sudskom savjetu za ugledne pravnike, de facto, moglo bi se produžiti do šest godina, što je duže od granice propisane Ustavom.

Oprečna tumačenja o odlaganju sjednice Skupštine Crne Gore: Nestašni poslanici ili opstrukciјa IBAR-a?

Takođe, članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, na ovaj način stavljaju se u drugačiji pravni položaj u odnosu na ostale članove Savjeta. Dodatno, ukazao sam da se u dijelu cjelishodnosti, ovakvim rješenjem unaprijed relativizuje obaveza nadležnih institucija da, u skladu sa ustavnim obavezama, pravovremeno preduzimaju aktivnosti u cilju popune upražnjenih mjesta u Sudskom savjetu - naveo je.

Ministarka Gorčević: Milatovićevo nepotpisivanje zakona ne može ugroziti IBAR

Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, u proteklih godinu dana mandata, bio je jedan od najvažnijih stubova mog djelovanja a ideju o učlanjenju u EU 2028. godine promovisao sam u zemlji i inostranstvu, uprkos brojnim skepsama, dodao je Milatvić.

- Stoga se nadam da će u vremenu ispred nas, politiku štrikova zamijeniti nastojanje svih institucionalnih aktera u Crnoj Gori da, svojim djelovanjem, rade na suštinskom napretku našeg društva, zasnovanog na punoj vladavinu prava i poštovanju Ustava i zakona.

Brisel sjutra o IBAR-u

U konačnom, važno je konstatovati da je, bez obzira na kvalitativno upitan zakonodavni proces, koji je pratio usvajanje ovih zakona, odrađen značajan posao u cilju ispunjavanja privremenih mjerila i dobijanja pozitivnog IBAR-a.

Stoga, svim državnim službenicima i drugim akterima u prethodnim i sadašnjoj Vladi, kao i u prethodnim i sadašnjem sazivu Skupštine Crne Gore, koji su dali doprinos okončanju ove važne etape našeg EU puta želim da čestitam na ostvarenom rezultatu - zaključio je Milatović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:54