Milović / - SRDJAN BOLJEVIC
05/06/2024 u 18:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milović: Cilj izmjena zakona nije smjena Novovića

Cilj predloženih izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, a koje se tiču sastava Tužilačkog savjeta (TS), nije smjena glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, poručio je ministar pravde Andrej Milović.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora ranije danas su kazali da su zabrinuti da bi izmjene Zakona o tužilaštvu mogle dovesti do smjene Novovića.

Milović je u reagovanju naveo da je riječ o neutemeljenoj političkoj kampanji i istakao da je fokus predloženih zakonskih izmjena na uspostavljanju ravnoteže između uglednih pravnika i državnih tužilaca.

MANS: Zabrinuti da izmjene Zakona o tužilaštvu mogu dovesti do smjene Novovića

On je kazao da je, u skladu s preporukama Venecijanske komisije, predviđeno povećanje broja tužilaca u TS sa četiri na pet, dok se broj uglednih pravnika smanjuje sa pet na četiri.

- Sva državna tužilaštva će biti ravnomjerno zastupljena, čime se osigurava nepristrasnost i transparentnost u radu Tužilačkog savjeta, istakao je Milović u objavi na društvenoj mreži X.

On je dodao da te izmjene podržava i Evropska komisija, što potvrđuje njihov značaj za jačanje pravosudnog sistema.

- Cilj Ministarstva pravde je unapređenje efikasnosti i transparentnosti pravosuđa kroz ozbiljan i odgovoran rad, rekao je Milović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. jun 2024 17:15