Борис Мугоша / - Портал Дан
17/05/2022 u 09:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мугоша: Неликвидност привредних субjеката jедан од кључних изазова

- У односу на краj 2020. године броj блокираних фирми и предузетника jе повећан за близу 600, а износ блокираног дуга за преко 150 милиона еура - указуjе Мугоша

Потпредсjедник Социjадемократа Борис Мугоша истиче да jе неликвидност привредних субjеката jедан jе од наjозбиљниjих изазова црногорске економиjе. 

Мугоша наводи да jе у Црноj Гори jе, према подацима Централне банке (ЦБЦГ), на краjу априла у блокади било 19,43 хиљаде предузећа и предузетника.

- У односу на краj 2020. године броj блокираних фирми и предузетника jе повећан за близу 600, а износ блокираног дуга за преко 150 милиона еура - указуjе Мугоша.

Он наводи да Социjалдемократе већ дуже вриjеме предлажу конкретне мjере у циљу побољшања ликвидности привредних субjеката.

- Осим повољне кредитне подршке, потребно jе у континуитети радити на смањењу (пара)фискалитете, затим прећи на модел плаћања пореза на додату вриjедност (ПДВ) по наплаћеноj, а не издатоj фактури, али и примиjенити институт мултилатералне компензациjе односно пребиjања обавеза и потраживања између више привредних субjеката - истиче Мугоша.

Мугуша указуjе да jе потребно боље и досљедниjе примjењивање антимонополске политике, као и контролисање рокова измирења новчаних обавеза у циљу елиминисања праксе “бесплатног кредитирања” поjединих привредних актера од добављача и подршке привредним субjектима, коjи су пред гашењем усљед проблема наплате потраживања насталих методом присиљавања на неразумно дуге рокове плаћања.

- Поред тога, потребно jе да информациjе о блокадама привредних субjеката буду он-лине доступне и то на дневном нивоу умjесто на мjесечном, што jе досадашња пракса - закључио jе Мугоша.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:20