/ - PHOTO BY ELEMENT5 DIGITAL ON UNSPLASH
25/11/2021 u 15:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МУП: ДИК није одредио бирачка мјеста у затвору

Напомињемо да је ово министарство бирачки списак поводом предстојећих локалних избора закључило без евидентирања посебних бирачких мјеста (затвор)

Министарство унутрашњих послова у сусрет изборима у Мојковцу, Петњици и Цетињу 5.децембра  објавило је податке о броју уписаних у бирачки списак, јавља портал RTCG.

Они су податке објавили на дан 24.новембар и на дан 30.август 2020.године, када су и одржани парламентарни избори у Црној Гори.

Како се наводи у саопштењу, број бирача у бирачком списку у општини Мојковац по коме су одржани претходни избори 30. август 2020. године је 6.900. Број бирача у бирачком списку за локалне изборе у општини Мојковац на дан 24. новембар 2021. године је 6.814. 

Број бирача у бирачком списку у општини Петњица по коме су одржани претходни избори 30. август 2020. године је 6.200, а број бирача у бирачком списку за локалне изборе у општини Петњица на дан 24. новембар 2021. године је 6.264. 

Како су рекли из МУП-а, број бирача у бирачком списку у Престоници Цетиње по коме су одржани претходни избори 30. август 2020. године је 13.809. С друге стране, број бирача у бирачком списку за локалне изборе у Престоници Цетиње на дан 24. новембар 2021. године је 13.753. 

-Увид у бирачки списак, бирач може остварити лично, на шалтерима филијала за управне послове, држављанство и странце Мојковац, Петњица и Цетиње, сваким радним даном (од понедјељка до петка) у термину од осам до 14 часова, уз важећу личну карту или путну исправу (пасош). Филијале за управне послове, држављанство и странце Мојковац, Петњица и Цетиње, Министарства унутрашњих послова, у вријеме одржавања избора, то јест, у недјељу, 5. децембра 2021. године, радиће у периоду од седам до 20 часова, како би грађани били у могућности да преузму идентификациона документа, за чије издавање су захтјев поднијели у претходном периоду- пише у саопштењу.

Како се тврди, бирач може извршити увид у бирачки списак директно и преко интернет портала www.бираци.ме. На том порталу, грађанин уносом броја личне карте или путне исправе може провјерити да ли је у бирачком списку и на којем бирачком мјесту гласа.

-Уочи одржавања избора, Министарство унутрашњих послова оформило је „Call-centar“ са јединственим бројем 19820. Позивањем овог броја и саопштавањем личних података (име и презиме, датум рођења и име родитеља) или јединственог матичног броја, грађанин ће од оператера добити информацију о томе да ли је уписан у бирачки списак и на којем бирачком мјесту гласа. Јединствени број 19820 је бесплатан и доступан за све кориснике мобилне и фиксне телефоније у Црној Гори. Call-centar“ МУП-а радиће сваког дана почев од петка, 26. новембра, у термину од осам до 20 часова, док ће у недјељу, 5. децембра, радити у периоду од 7 до 20 часова-указује се у саопштењу. 

По тврдњи МУП-а, грађани ће позивањем овог броја моћи и да пријаве евентуалне неправилности везане за изборни процес, а поводом расписаних избора за одборнике.

-Напомињемо да је ово министарство бирачки списак поводом предстојећих локалних избора закључило без евидентирања посебних бирачких мјеста (затвор), из разлога што Државна изборна комисија није поступила сходно члану 87 Закона о избору одбоника и посланика, те није донијела Одлуку о одређивању посебних бирачких мјеста, а како би се бирачима који су у притвору или који издржавају казну затвора омогућило гласање на посебним бирачким мјестима-пише у саопштењу. 

Како се тврди, уважавајући уставно право грађана да бирају и да буду бирани, Министарство унутрашњих послова апелује на Управу за извршење кривичних санкција да лица која се налазе у притвору или који издржавају казну затвора упозна са њиховим правима, и упути их да се захтјевима за омогућавање гласања путем писма обрате Општинским изборним комисијама.

-Такође апелујемо на Општинске изборне комисије да овим захтјевима удовоље, с обзиром да Државна изборна комисија није била у прилици да донесе Одлуку о одређивању посебних бирачких мјеста"-казали су из МУП-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
МУПЗАТВОР
27. april 2024 03:06